Partner
Door nu te handelen voorkomt u dat onkruid in grasland volgend voorjaar nutriënten en vocht gebruikt die beter door het gras benut hadden kunnen worden. - Foto: Corteva Agriscience RundveePartner

Waarom u onkruid in grasland de komende weken moet bestrijden

Door de droge zomerperiode zien we momenteel veel graspercelen waarin te veel onkruid staat. Door nu onkruid in grasland te bestrijden benut u het weidegras in het voorjaar optimaal.

 Veelvoorkomende onkruiden als zuring en paardenbloem wortelen dieper dan het gras en kunnen zich sterk uitbreiden bij droogte. Dit is behoorlijk nadelig voor de kwaliteit en opbrengst van uw ruwvoer.

Voorkom nutriëntenverlies door onkruid in grasland

Het behalen van een optimaal rendement van uw eigen grasland is in deze tijd van tekorten aan ruwvoer en hoge prijzen extra belangrijk. Uit praktijkonderzoek is gebleken dat gedeeltes grasland die behandeld waren tegen onkruid, wel 26% meer droge stof opbrachten dan onbehandelde stukken. Dit verschil was voor de helft te danken aan het feit dat er in gras meer droge stof zit dan in onkruid, en voor de andere helft aan een hogere vers gras opbrengst.

Door nu te handelen voorkomt u dat het onkruid volgend voorjaar nutriënten en vocht gebruikt die beter door het gras benut hadden kunnen worden. Door nu te spuiten geeft u het gras de kans de vrijkomende plek van het onkruid op te vullen. Hier plukt u bij de eerste sneden van het volgende jaar de vruchten van.

Zoals u in de tabel kunt zien, zijn de voordelen van goed weidegras in vergelijking met onkruid niet te onderschatten. Onkruidbestrijding speelt een belangrijke rol in het optimaal benutten van uw weidegras.

Bron: Corteva Agriscience
Bron: Corteva Agriscience

Goed weidegras bevat (in vergelijking met onkruid):

  • Meer VEM en DVE: met minder krachtvoer een hogere melkproductie.
  • Veel meer structuur: meer pensprikkeling waardoor het voer beter wordt benut.
  • Meer droge stof: de volle koeienmaag bevat meer voedingswaarde met als resultaat een hogere melkproductie.

Wanneer moet u onkruid in grasland bestrijden?

Het bestrijden van onkruid in grasland werkt het beste bij de groeizame weersomstandigheden van nu. Ons advies is daarom te spuiten bij de volgende weercondities:

  • Voor bestrijding zuring: dagtemperatuur tussen de 13-25 graden Celsius.
  • Voor bestrijding overige onkruiden: overdag niet kouder dan 10 graden Celsius.

Zo zorgt u voor optimaal rendement van uw grasland

Bij de bestrijding van zuring en andere wortelonkruiden is het, in tegenstelling tot zaadkruiden, belangrijk dat er voldoende blad op zit. Zo kan er genoeg middel in de wortelstokken komen. Voor bestrijding van zuring en overige onkruiden adviseren we:

1,5 liter Tapir met 0,3 liter Starane Top per hectare
Of
1,5 liter Primstar met 0,5 liter Starane Top per hectare

Tips voor gebruik

  • Deze mixen zijn ook geschikt voor het bestrijden van o.a. paardenbloem, muur, herderstasjes en kruipende boterbloemen.
  • Spuit bij het juiste groeistadium van zuring: zorg voor voldoende zuringblad (circa 30cm). Een eerste broeistengel is geen probleem.
  • In plaats van Starane Top kunt u voor beide combinaties ook Jepolinex gebruiken.
Van links naar rechts de verschillende groeistadia van ridderzuring. De middelste foto laat het optimale stadium voor onkruidbestrijding zien. - Foto: Corteva Agriscience
Van links naar rechts de verschillende groeistadia van ridderzuring. De middelste foto laat het optimale stadium voor onkruidbestrijding zien. - Foto: Corteva Agriscience

Bestrijd ook de lastige onkruiden in uw grasland

Niet alle onkruiden laten zich even goed of met dezelfde middelen bestrijden. Heeft u last van onkruiden als paarse dovenetel, hoenderbeet of fluitenkruid? Dan adviseren we het nieuwe middel Renitar, een combinatie van Primus en de nieuwe werkzame stof Arylex:

0,75 liter Renitar + 0,4 liter Starane Top (+ 1 tot 1,5 liter Jepolinex of Cirran)

Meer informatie

Wilt u nog meer informatie over onkruidbestrijding in grasland en het werkingsspectrum van diverse middelen? Download dan gratis onze Graslandbrochure 2022.

Beheer
WP Admin