Partner
Foto: Corteva RundveePartner

Vergroot het rendement van uw graskuil met inkuilmiddelen

Het inkuilen van gras draait om het behouden van kwaliteit en het maximaliseren van de opbrengst. Wilt u alles uit uw graskuil halen, dan moet u inkuilmiddelen zien als méér dan alleen een laatste redmiddel bij een minder goed geslaagd inkuilproces. In dit artikel leest u hoe inkuilmiddelen niet alleen probleemoplossers zijn, maar ook middels preventief gebruik zowel de kwaliteit als kwantiteit van uw ruwvoer kunnen verbeteren.

Hoe werken inkuilmiddelen?

“Het fermentatieproces bij inkuilen is vergelijkbaar met het maken van wijn”, vertelt Oscar Koppelman van Corteva Agriscience. “Net zoals goede wijnen een zorgvuldig proces vereisen, vraagt een goede ruwvoerwinning om de juiste timing bij het maaien, schudden en inkuilen om suikerverliezen te minimaliseren.” Na het inkuilen zetten bacteriën suikers om in melkzuur, wat de pH verlaagt en de conservering bevordert. “Het toevoegen van inkuilmiddelen helpt dit natuurlijke proces te verbeteren door suikers efficiënter om te zetten in melkzuur.”

Boost in efficiëntie en smakelijkheid

“Zo is inkuilmiddel Pioneer 1188 in staat één molecuul suiker om te zetten in twee moleculen melkzuur, iets wat de van nature aanwezige bacteriën niet lukt”, zegt Oscar. “Hiermee worden drogestofverliezen geminimaliseerd”. Een ander belangrijk voordeel van de inkuilmiddelen is dat ze de eiwitten in de kuil beschermen. “Dat komt de smakelijkheid, en dus de voederopname door het vee, op twee manieren ten goede; ten eerste voorkom je dat eiwitten worden afgebroken en omgezet in ammoniak. En ten tweede voorkom je de vorming van boterzuur. Daarnaast blijft de energie in de kuil beter behouden.”

Broeiremmers en combinatiemiddelen

Ook broei, veroorzaakt door zuurstof in de kuil, vormt een bedreiging voor de kwaliteit van uw ruwvoer. Broeiremmers zoals Pioneer 11A44 onderdrukken broei en voorkomen de vorming van schimmels. Combinatiemiddelen kunnen zowel het inkuilproces verbeteren als broei tegengaan, maar bij specifieke behoeften is het aan te raden om voor een enkelvoudig middel te kiezen. Welke inkuilmiddelen het beste bij uw bedrijf passen, is afhankelijk van uw specifieke behoeften en omstandigheden:

  • Voor optimaal eiwitbehoud is Pioneer 1188 zeer geschikt, om extra sterke en actieve melkzuurbacteriën toe te voegen tijdens het inkuilen.
  • Voor een snelle conservering bij droger gras wordt Pioneer 11G22 Rapid React (RR) aanbevolen, wat broei voorkomt en de kuil stabiliseert.
  • Voor zware sneden met stengeliger gras is Pioneer 11GFT (Fiber Technology) een goede keuze vanwege de verbeterde celwandverteerbaarheid.

Wat te doen bij het inkuilen van grasklaver?

Melkveehouders gebruiken steeds vaker een mengsel van gras en klaver. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat klaver stikstof uit de lucht kan binden. Dit zorgt voor een hoger eiwitgehalte, minder kunstmest en een hogere opbrengst. Maar omdat grasklaver meer eiwit bevat, heeft dit meer buffercapaciteit. En dus conserveert het moeilijker in de kuil, waardoor een snelle pH-daling nóg belangrijker is dan bij “normaal” gras. In klaver zit bovendien een lager suikergehalte, wat conservering nog lastiger maakt.

Het belang van inkuilmiddelen is bij het inkuilen van grasklaver extra groot. Zo voorkomt u dat eiwit verloren gaat en zorgt u ervoor dat de kuil sneller stabiel is. Hoe sneller een kuil stabiel is, hoe minder verliezen er plaatsvinden. Bovendien is een behandelde kuil smakelijker, doordat deze meer fris melkzuur en een lagere ammoniakfractie bevat.

Beheer
WP Admin