Partner
Foto: Corteva Agriscience AkkerbouwPartner

‘Rendement BlueN in aardappelen erg interessant’

De toepassing van BlueN in aardappelen boven op de overige bemesting gaf in proeven van Corteva de voorbije jaren een gemiddelde meeropbrengst van 2,5 ton per hectare. Daarmee is het gewas een uitschieter wat betreft rendement. “In een uitdagend groeiseizoen als deze, is de plant helpen met een extra bron van stikstof een lonende investering”, zegt Allard Jukema van Corteva.

Door de aanhoudende regen zijn de aardappelen dit jaar algemeen laat gepoot of moeten zelfs nog de grond in. Jukema: “Regionaal zijn er zeer grote verschillen. De ene teler heeft alles kunnen poten onder (redelijk) mooie omstandigheden in april – begin mei, terwijl andere percelen nog steeds niet begaanbaar zijn.”

Door het algemeen late poten, moeten telers alle zeilen bijzetten om een goede opbrengst te halen. Het middel BlueN biedt hierbij mogelijkheden. “Afgelopen jaren is er al veel onderzoek gedaan naar BlueN in verschillende gewassen. Daardoor kunnen we steeds specifieker adviseren waarin BlueN het beste ingezet kan worden. In principe kan BlueN in ieder gewas worden ingezet. Zeker nu de stikstofruimte kleiner wordt. Maar hoewel het financieel rendement van BlueN altijd wel aanwezig is, is aardappelen wat dat betreft een uitschieter. Van alle gewassen waarin we dit middel hebben getest, zagen we in aardappelen het hoogste rendement, namelijk 2.500 kilo meeropbrengst op basis van 32 proeven!”

Extra netto saldo voor de teler

BlueN kon daarbij het beste boven op de bestaande bemesting worden toegepast. “Op de overige bemesting besparen was ook mogelijk, maar bovenop geeft een nog hoger rendement. Bij een aardappelprijs van 10 cent per kilo betekent deze meeropbrengst, na aftrek van de kosten, een extra netto saldo van €215 per hectare! Als wordt uitgegaan van een aardappelprijs van 25 cent per kilo loopt het voordeel zelfs op tot bijna €600 per hectare.”

Andere bemestingsstrategie door het late poten?

Door het late poten is het volgens Corteva bovendien noodzakelijk de bemestingsstrategie aan te passen. Het groeiseizoen wordt immers korter en de stikstofgift moet dan soms beperkt worden. “BlueN heeft als voordeel dat het alleen stikstof levert als de plant erom vraagt”, zegt Jukema. “Bij de redelijk op tijd gepote aardappelen is in sommige regio’s door de overvloedige regenval stikstof verloren gegaan. Ook hier kan BlueN een rol vervullen door de verloren gegane hoeveelheid aan te vullen.”

Goed gewasstadium voor toepassing BlueN

“Telers denken weleens dat een gesloten gewas beter is omdat dan alle bacteriën worden opgevangen. Maar dat is niet noodzakelijk. De bacteriën die op het gewas komen, vermeerderen zich toch wel in de plant. Als de aardappelen 15-20 centimeter groot zijn, is dat al prima.”

Bovenstaande foto toont een goed stadium van het aardappelgewas om BlueN toe te passen. – Foto: Corteva Agriscience

Meer informatie over BlueN?

BlueN stelt gewassen in staat om stikstof uit de lucht te binden. Het middel kan met de meeste fungiciden gemengd toegepast worden tijdens een bespuiting tegen phytophthora. Kijk op BlueN.nl voor meer informatie, voor praktijkverhalen, proefresultaten en de recentste mengbaarheidslijst.

Beheer
WP Admin