Partner
De graanfungicide Queen onderscheidt zich met de actieve stof Inatreq door de volledig nieuwe werkingswijze en de sterke, langdurige werking tegen septoria en roest. - Foto: Corteva Agriscience AkkerbouwPartner

Meer aandacht voor resistentiemanagement

Een kleiner wordend middelenpakket met minder werkzame stoffen, het is aan de orde van de dag in de landbouw. Resistentiemanagement wordt daardoor steeds belangrijker. Akkerbouwer Jan Zevenbergen werkte afgelopen jaar voor het eerst met het middel Queen, een nieuw graanfungicide. “Ik ben blij dat we als graantelers een nieuwe werkzame stof krijgen.”

Jan Zevenbergen (63) uit het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland teelt op zijn landbouwbedrijf met een ijzeren bouwplan. Hij heeft één op vier aardappelen, suikerbieten en bijna de helft wintertarwe. Intensievere gewassen, zoals uien, teelt hij op dit moment niet. Jan: “Ik heb het idee dat je die zelf moet kunnen opslaan en de toepassingsmomenten met de spuit komen nóg nauwer dan bij aardappelen. Dat gaat niet zolang je niet 100% thuis loopt.” Naast zijn werk als akkerbouwer is Jan werkzaam als Inspecteur Zeevisserij voor de overheid. “Dat werk doe ik in deeltijd. Van november tot februari ben ik regelmatig op zee. Ik controleer en houd toezicht op de hoeveelheid vis, de maat en hoe de vis gevangen wordt.”

Spuit met Airtec

Omdat Jan niet altijd op het bedrijf aanwezig is tijdens de meest ideale spuitmomenten, koos hij een aantal jaar geleden voor een spuit met Airtec. “Met luchtondersteuning ben je toch wat minder afhankelijk van de weersomstandigheden. En met fungicidebespuitingen heb je een betere doordringing in je gewas. Een ander voordeel vind ik dat de dosering soms ook bij andere bespuitingen wat naar beneden kan. Met deze techniek haal je alleen geen hogere DRT-norm, dat vind ik wel jammer.”

Natuurlijke oorsprong

In zijn tarwe voerde Jan afgelopen jaar twee ziektebestrijdingen uit. “Ik probeer gezond te beginnen door het eerst even schoon te branden. Dit jaar had ik de ouderwetse Residence en de nieuwere rassen Cambria, Calgary en Chevignon. Voor alle rassen houd ik dezelfde strategie aan. Bij de eerste halmversteviging heb ik een relatief eenvoudig middel gespoten. Als een soort T0,5 eigenlijk. Tijdens de tweede halmversteviging heb ik het nieuwe graanfungicide Queen toegevoegd. Als T1, of iets verlate T1 wellicht.” Met Queen is de kans op resistentieontwikkeling tegen ziektes in graan direct een stuk kleiner. Een bijkomend voordeel is dat het molecuul van natuurlijke oorsprong is. “De werking en betrouwbaarheid blijven belangrijk, maar als er keuze is, ga ik zeker richting groenere middelen”, zegt Jan.

Nieuwe werkzame stof

De werkzame stof Inatreq in het middel Queen heeft een curatieve werking op septoria, maar de belangrijkste eigenschap van het middel is de sterke preventieve werking tegen de graanziektes septoria en roest. “Als gebruiker ben ik hartstikke blij dat we eens een keer een nieuwe werkzame stof krijgen. Wel is het belangrijk dat we met het oog op resistentiemanagement de juiste middelen combineren en er verstandig mee omgaan. Gelukkig is Queen nu een kant-en-klaar product.”

Volgend jaar wil hij Queen waarschijnlijk weer toepassen: “Een zwaluw maakt nog geen zomer. Op het tijdstip dat ik Queen dit jaar heb toegepast, heeft hij het super gedaan. Het is de vraag of weersomstandigheden hier ook nog invloed op hebben. Eigenlijk zou je af en toe een gang niet moeten doen, om het verschil te kunnen zien.” Over de werkbaarheid van het middel is Jan duidelijk: “Het is een vloeibaar en gemakkelijk werkbaar product. Dat de mengpartner er al bij zit is fijn, dat geeft garantie op een correcte toepassing. Nu hopen dat de werkzame stof ook een poosje in de benen blijft.”

Kijk voor meer informatie over de werking van Queen en meer praktijkverhalen op corteva.nl.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin