RundveeOpinie

Waarom klagen wij boeren zoveel?

Waarom klagen bijna alle Nederlandse boeren zoveel? Omdat het slecht gaat? Nee, natuurlijk niet. Integendeel…

Het weer zit me niet mee. Deze keer is er veel te veel regen. Ik kan het land niet op met de trekker en kan dus niet gras zaaien en gras poten, dat is balen. In huis ben ik niet te genieten en klaag ik tegen mijn vriendin, die het probeert te relativeren door te zeggen: ”Je bent niet de enige.” Daar heeft ze natuurlijk wel gelijk in, maar de buren hebben het gras al staan en kunnen dus voeren en weiden. Die hebben een super groeiseizoen met deze neerslag, ongekend voor deze tijd van het jaar. Want we zitten nu inmiddels in de droge periode.

Gortdroog en heet in de VS

Ik krijg een mail van mijn tweelingbroer die op vakantie is in de Verenigde Staten en ook bij onze zuster langsgaat. Daar is het gortdroog en erg warm. Mijn tweelingbroer en zijn vriendin klagen over de hitte: 35 tot 40 graden, en mijn zuster en haar man klagen over de droogte. Ze zien hun maisoogst geheel verpieteren.

Klagende boeren

Door mijn overtollige tijd ben ik aan het nadenken over de vraag waarom de Nederlandse boer zoveel klaagt. Er is ook een spreekwoord : ‘Pas als een boer niet meer klaagt, is het mis’. Waarom klaagt een Nederlandse boer? Is het omdat hij zich slecht voelt? Niet altijd. Of is het omdat het slecht gaat? Ook niet echt, want we klagen ook in goede tijden. Volgens mij klagen wij boeren omdat we zo’n enorme ambitie hebben. We hebben een enorme ‘drive’ om het beter te doen dan vorig jaar, dan de buurman, dan een computermodel. En als er dan iets tegenzit wat we niet zelf in handen hebben, gaan we klagen. Heb je het wel zelf in de hand, dan dóe je er wat aan. Want eerlijk is eerlijk; wij Nederlandse boeren willen wel de beste zijn.

Beheer
WP Admin