In aanloop naar de stemmingen heeft de Partij voor de Dieren haar voorstel aangescherpt door specifieker te maken dat kalfjes bij de moeder blijven tot ze ruwvoer kunnen eten, - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

VVD en D66 zwakken tijdpad in voorstel Wet Dieren af

VVD en D66 verzachten eisen in amendement op de Wet Dieren voor haalbare overgang naar dierwaardige veehouderij.

VVD en D66 hebben het tijdpad voor een dierwaardige veehouderij in hun amendement op de Wet Dieren afgezwakt om daarmee een politieke meerderheid te behalen. Dat blijkt uit de gewijzigde versie van het amendement. Eerder stond in hun voorstel voor het aanpassen van de wet dat de veehouderij uiterlijk in 2040 dierwaardig moet zijn. Diverse partijen, waaronder SGP, BBB en NSC, waren kritisch over deze jaartallen, terwijl er nog geen duidelijkheid is over het flankerend beleid voor veehouders. Deze uiterste datum is nu wat afgezwakt.

Dierwaardige veehouderij in 2040

De doelstelling blijft om de maatregelen voor een dierwaardige veehouderij in 2040 uit te voeren, maar biedt wel de mogelijkheid om hier vanaf te wijken voor zover noodzakelijk om veehouders een redelijke overgangstermijn te bieden, zodat de noodzakelijke investeringen terugverdiend kunnen worden. Ook de deadline dat de Algemene Maatregelen van Bestuur op basis van de afspraken van het Convenant Dierwaardige Veehouderij uiterlijk 1 januari 2025 ingevoerd moesten worden, is uit het amendement gehaald. Die deadline schuiven VVD en D66 op naar een jaar na de inwerkingtreding van de Wet Dieren. Het huidige traject is erop gericht dat de wet 1 juli 2024 ingaat, dus dan moeten de AMvB’s er 1 juli 2025 liggen.

Eerder wilden de partijen de vijf ontwerpprincipes van dierwaardige veehouderij – zoals respect voor de intrinsieke waarde, goede voeding en passende stalsystemen – opnemen in de wet. Ook die zijn geschrapt en vervangen door een omschrijving van dierwaardige veehouderij, die ingevuld zal worden via AMvB’s, waarbij rekening wordt gehouden met de Europese ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn.

PvdD: vanaf 2025 geen traditionele stallen meer bouwen

Ook de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft haar voorstel nog verder aangepast in de aanloop naar de stemmingen. Zo wordt geconcretiseerd dat kalfjes pas bij de moeder weg mogen als ze ruwvoer kunnen opnemen en wordt de doelstelling voor stallen concreter omschreven. Vanaf 1 januari 2025 zullen alle nieuw te bouwen stallen moeten voldoen aan de nieuwe eisen. Ook bij een verbouwing van een bestaande stal moet voortaan worden voldaan aan de nieuwe normen voor dierwaardige veehouderij. Voor bestaande stallen blijft de overgangstermijn tot 2040 van kracht. In de tussentijd worden te nemen maatregelen – zoals afgesproken in het convenant Dierwaardige Veehouderij – via AMvB’s wettelijk vastgelegd.

Stemming Wet Dieren waarschijnlijk dinsdag

De Tweede Kamer stemt naar verwachting dinsdag over de aanpassingen van de Wet Dieren. De keuze van de PVV zal daarbij bepalend zijn of de voorwaarden voor dierwaardige veehouderij concreet worden vastgelegd in de wet, zoals PvdD wil, of dat er een gematigde manier komt om tot een dierwaardige veehouderij te komen, zoals landbouwminister Piet Adema voorstelt en waar D66 en VVD een aanpassing op doen.

Reacties

  1. Zolang er geen flankerend beleid komt om de concurrentie positie op peil te houden, wordt dit een gedrogt van een wet en faseer dit heel veehoudend nederland uit.

  2. Afzwakken van het Tijdspad, betekent meer tijd krijgen om aan de wettelijke eisen te voldoen. Dit lost het probleem kosten verhoging niet op en het al dan niet concurrerend kunnen werken ook niet. in mijn ogen leidt dit tot een langzame kwellende dood terwijl de PvdD een snelle bijna pijnloze dood wenst van dier en boer. Waar kiest de landbouw voor of kiest d elandbouw niet en hoopt da het overwaait net als een donderbui.

Beheer
WP Admin