Partner
Foto: DSV RundveePartner

Vroege mais of onderzaai?

Vóór 1 oktober 2019 moet op zand en löss na snijmais een vanggewas worden gezaaid. Óf er moet onderzaai worden toegepast.

Hoe maak je als teler een goede afweging?

  1. Plan je mais-gras rotatie. Als je na de maisteelt tijdelijk grasland wil zaaien dan is onderzaai geen optie. Dan kies je dus voor een vroeg maisras. Een maisoogst in september is ideaal voor de inzaai van gras(-klaver). Een rotatie van mais met gras(-klaver) is goed voor de bodem en zorgt op lange termijn voor een gezonde opbrengst van zowel mais als gras.
  2. Kies voor percelen die je vroeg wil oogsten een maisras dat een goede opbrengst combineert met afrijping in september. Er zijn maisrassen die vroegheid combineren met een hoge opbrengst (zoals LIKEiT en LIROYAL).
  3. Kies voor percelen die je later wil oogsten voor onderzaai en pas je teeltmanagement hier op aan:
  • Gelijkzaai met Humus Plus Rietzwenk; stem de onkruidbestrijding af met uw gewasbeschermingsadviseur. Er is nog weinig ervaring met de werking van gewasbescherming op Humus Plus rietzwenk.
  • Onderzaai met Humus Plus Engels vóór het sluiten van de rijen; maisras niet te massaal en vroeg onkruid bestrijden met aangepaste dosering.

 


Download(PDF) de productfolder met toekomstbestendig ruwvoer.

Vragen over onderzaai voor uw specifieke situatie? Neem contact met op met de adviseurs van DSV!

Beheer
WP Admin