Maisoogst in de Verenigde Staten. - Foto: Charles Keijser AlgemeenNieuws

Voedselprijzen dalen, voedselinflatie neemt af

De voedselprijzen dalen wereldwijd. De laatste prijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO, over de maand december, komt op 118,5 punten. Dat is anderhalf procent lager dan een maand eerder en betekent een daling van 10% in een jaar tijd.

Vergeleken met het hoogtepunt van de voedselinflatie in maart 2022 is het zelfs een daling van ruim een kwart. Over het hele jaar 2023 gerekend komt de prijsindex bijna 14% lager uit dan een jaar eerder.

De recente daling van de FAO-prijsindex is vooral aangestuurd door lagere prijzen voor suiker, plantaardige olie en vlees. De graanprijsindex steeg juist licht met anderhalf procent, al bleef die bijna 17% onder het niveau van een jaar eerder.

Dalende trend na prijspiek

De markt voor plantaardige olie is gekleurd door een verminderde vraag naar soja-olie als gevolg van verminderde vraag vanuit de biodieselsector. Tegelijk zijn de oogstvooruitzichten in Brazilië verbeterd. De daling van de afgelopen maand past in een al langer dalende trend na de ongekende prijspiek van bijna twee jaar geleden, nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak.

De zuivelprijzen zijn eveneens ongeveer anderhalf procent gestegen. De stijgende lijn houdt nu al drie maanden aan. De index staat nog wel 17% onder het niveau van twaalf maanden geleden. Over heel 2023 is de zuivelprijsindex 16,6% gezakt vergeleken met een jaar eerder en komt uit op gemiddeld 118,8 punten. Afgelopen jaar daalden de vleesprijzen met gemiddeld 3,5% minder dan die van zuivel.

De suikerprijsindex maakt een duikeling met 27% in een maand tijd. Toch is deze index nog steeds 15% hoger dan een jaar geleden. Gemiddeld over het hele jaar blijft 2023 ondanks de daling aan het eind een topjaar voor de suikerprijs, met gemiddeld 145 punten is het de hoogste notering sinds 2011. Toen stond de index op ruim 160 punten.

Inflatie neemt af

De prijsdalingen op de internationale markten voor voedselgrondstoffen lijken zich nu ook te vertalen in een afname van de inflatie in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt bekend dat de inflatie is afgenomen tot gemiddeld 3,8% in het afgelopen jaar. Dat was een jaar eerder 10%. De gedaalde energiekosten zijn een belangrijke factor. De voedselprijzen gingen gemiddeld met 5% omhoog, tegen bijna 11% een jaar eerder.

Reacties

  1. Eerst: “De prijsdalingen op de internationale markten voor voedselgrondstoffen lijken zich nu ook te vertalen in een afname van de inflatie in Nederland.”
    En dan: “De voedselprijzen gingen gemiddeld met 5% omhoog…”
    Laat je niets wijsmaken. Dure voedselgrondstoffen (=prijs voor de boer) zorgen niet voor duur voedsel.

Beheer
WP Admin