VarkensNieuws

Vion erkent fout met biologisch vlees

Boxtel – Een onderdeel van vleesverwerker Vion heeft in de zomer van vorig jaar 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte verkocht als biologische ham. Het vlees is via supermarkten verkocht. Het bedrijf heeft dat vrijdag erkend na een recente melding van twee klokkenluiders. Het bedrijf biedt excuses aan en zegt dat procedures zijn aangepast om herhaling te voorkomen.

Het incident vond plaats bij Encebe Vleeswaren, een onderdeel van Vion in Boxtel. Een woordvoerder legde uit dat door een menselijke fout het verkeerde etiket is geplakt op ongeveer 24 ton vlees, 11 ton is ten onrechte als biologisch verkocht. Bij Encebe worden wekelijks tientallen tonnen vlees verwerkt.

De woordvoerder zegt dat er geen enkele financiële drijfveer is geweest. “We hebben genoeg biologisch vlees.”

De afnemers zijn geïnformeerd.

Vion raakte eerder dit jaar in opspraak omdat er gesjoemeld zou worden met vlees. Voormalig minister Hans Alders deed onderzoek maar kon geen bewijs vinden voor de bewering van tv-programma Zembla dat er structureel vlees werd omgekat tot keurmerkvlees.

Via Omroep Brabant is Alders in contact gekomen met de twee klokkenluiders. Hij onderzoekt de nieuwe beschuldiging. Hij neemt de nieuwe kwestie zeer serieus. Het gaat ook volgens hem niet om een structureel probleem maar om een incident.

Dat de klokkenluiders op de hoogte waren, maar het feit niet hogerop hebben gemeld zou kunnen wijzen op een bedrijfscultuur waarin dit soort meldingen niet op prijs werden gesteld. “Je kunt vrij makkelijk tot die conclusie komen”, aldus Alders.

Volgens woordvoerder Marc van der Lee van Vion is er sprake van een incident dat verder ook los staat van de eerdere beschuldigingen van gerommel met Beter Leven vlees. “We hebben dit niet eerder geweten. We hadden liever gezien dat deze medewerkers gebruik hadden gemaakt van onze eigen interne klokkenluidersregeling. Die regeling is uitgebreid gecommuniceerd. Anonimiteit is gegarandeerd, maar een gevoel neem je kennelijk niet zo maar weg. “

Hans Alders ziet dit nieuwe incident los van de eerdere beschuldigingen. “We hebben die uitgebreid onderzocht en niets gevonden. Er was daar ook geen motief voor fraude, want ze hebben te maken met een overaanbod van Beter Leven vlees.”

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming sluit zich bij die visie van Alders aan en wil ook geen relatie leggen tussen het nu aan het licht gekomen incident en de eerdere fraudebeschuldigingen bij het Beter Leven vlees. “Die zaak is uitgebreid onderzocht”. Wel zegt Dales er bij Vion op aan te hebben gedrongen alle interne controle- en borgingssystemen ten aanzien van tracering van het vlees nog eens tegen het licht te houden. “Zwakke schakels rond rond de tracering en labeling van het vlees moeten er uit”, aldus Dales.

Omroep Brabant meldt dat de leidinggevende die destijds verantwoordelijk was binnen Encebe, enige tijd geleden op non actief is gezet. Volgens Vion is dat niet gebeurd vanwege gesjoemel met vlees.

Beschuldigingen van de klokkenluiders dat Vion bacteriologisch onderzoek niet zou uitvoeren doet Van der Lee af als onzin. “Het bacteriologisch onderzoek is doorlopend onderzoek dat wordt gedaan om de bacteriologische standaarden te bewaken. Het is niet bedoeld als vrijgifte-test voor een partij vlees.”

In de Tweede Kamer heeft de Partij voor de Dieren aangekondigd vragen te willen stellen tijdens het mondelinge vragenuur volgende week.

Beheer
WP Admin