Premium
Foto: Canva/Jevtic AlgemeenColumn

‘Vinden wij boeren ons vak nog leuk?’

Reacties

  1. Attie: melkveehouders willen geen belasting betalen in jaren met een melkprijs van 40 cent. Ze verhogen dan hun kostprijs en noemen dat investeren/ ondernemen/ niet stil zitten. In jaren met een melkprijs van 35 cent zitten ze klem.

    1. Ja boeren volgens het lage kosten waiboer-principe is niet hip farmerbn, maar met een grondgebonden groei van 1.5ha per jaar de afgelopen 25jaar wel duurzaam interessant!

  2. Lijkt wel of de belangrijkste functie van de Nederlandse boer is het faciliteren van het verdienmodel voor de periferie. De financiële winst mogen we niet ontvangen, de kritiek vanuit de maatschappij op de productiemethode wel.
    Zoveel risico’s lopen om geld en werkgelegenheid voor andere te creëren. Het is eigenlijk gekkenwerk. De boer is (oa met behulp van strenge wet en regelgeving) in het verdienmodel van de periferie geschopt.

    Binnen de agrarische sector is nog marge voldoende om te verdelen. In Amerika zie je dat gesloten varkensbedrijven boeren over een periode van een aantal jaren met een marge spreiding van -15$ per varken tot break-even terwijl slachterijen tussen de 40-50 $ winst maken per varken. Naar verluidt ligt de verhouding in Nederland tussen varkenshouder en slachterij nog vele male verder uit elkaar. Die marge verdeling haal je op individueel niveau naar je toe door ondernemerschap en onderhandeling, en dat doe je vooral dmv keuzevrijheid. De marge zit bij de toeleveranciers en afnemers.

    google: wie heeft er vooral baat bij 12 miljoen varkens

  3. Het lijkt wel of de belangrijkste functie van de Nederlandse boer is het faciliteren van het verdienmodel voor de periferie. De financiële winst mogen we niet ontvangen, de kritiek vanuit de maatschappij op de productiemethode wel.
    Zoveel risico’s lopen om geld en werkgelegenheid voor andere te creëren. Het is eigenlijk gekkenwerk.
    De boer is in het verdienmodel van de periferie geschopt, (met behulp van steeds strenger wordende wet en regelgeving.)
    Binnen de agrarische sector is nog marge voldoende om te verdelen. In Amerika bijvoorbeeld zie je dat gesloten varkensbedrijven, boeren over een periode van een aantal jaren met een marge spreiding van -15$ per varken tot break-even terwijl slachterijen tussen de 40-50 $ winst maken per varken. Naar verluidt ligt de verhouding in Nederland tussen varkenshouder en slachterij nog vele male verder uit elkaar. Die marge verdeling haal je op individueel niveau naar je toe door ondernemerschap en onderhandeling, en dat doe je vooral dmv keuzevrijheid. De marge zit bij toeleveranciers en afnemers.
    google: wie heeft er vooral baat bij 12 miljoen varkens

  4. Ook hier gaat het over geld. Als een melkveehouder of akkerbouwer elk jaar een ton of meer verdient dan lachen ze over het papierwerk. Een adviseur inhuren is niet erg als je flink verdient maar lastig als je net kunt rondkomen. Draai oorzaak en gevolg dus niet om.

Beheer
WP Admin