Onderzoeker Koreman stelt dat beleidsmakers zich meer kunnen richten op bestaande initiatieven van onderaf, waarbij ondernemers, belangenorganisaties, en (groepen van) burgers zelf het platteland ontwikkelen. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Onderzoek: platteland moet zich meer laten horen

Nationale politici moeten meer oog hebben voor het platteland. En de bewoners van het platteland moeten zich ook meer laten horen, zelf kansen zoeken en zich relevant maken op nationaal niveau. Dat schrijft Maarten Koreman in zijn proefschrift Rural futures for young adults, waarop hij vrijdag promoveert aan de Technische Universiteit Delft.

Koreman stelt dat beleidsmakers zich meer kunnen richten op bestaande initiatieven van onderaf. Waarbij ondernemers, belangenorganisaties, en (groepen van) burgers zelf het platteland ontwikkelen. Koreman richtte zich in zijn promotieonderzoek op jongvolwassenen en hun dromen en kansen. Jongvolwassenen zijn volgens Koreman van levensbelang voor het platteland, omdat zij zorgen voor de volgende generatie in het gebeid.

Plattelandsgemeenten vergrijzen

Koreman ziet dat veel jonge mensen naar de steden trekken, waardoor de plattelandsgemeenten vergrijzen. De stedelijke bevolking is gemiddeld gesproken jonger dan de plattelandsbevolking in Nederland. Tegelijk is er ook sprake van een toegenomen ontevredenheid onder inwoners van plattelandsgemeenten in Nederland.

Volgens de promovendus zou het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zich meer kunnen richten op de ontwikkeling van het platteland en de plattelands-regeneratie. Op nationaal niveau zouden politici meer moeten letten op de ongelijke verdeling van culturele budgetten, die vooral terecht komen in dichtbevolkte gebieden. Een van de onderwerpen waarvoor meer aandacht nodig is, is woonruimte voor jongvolwassenen op het platteland.

Lees ook: Promovendus Koreman: ‘Platteland verdient vertegenwoordiging in parlement’

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Reacties

  1. Het platteland hoeft helemaal niet te vergrijzen. De meeste jeugd wil allemaal heel graag in hun eigen dorpen blijven wonen. Op het platteland.
    Maar doordat er veel te weinig starterswoningen gebouwd mogen worden door die idiote verzonnen stikstof regels blijft de jeugd thuis wonen of vertrekken nood gedwongen naar de stad.
    Den Haag is het platteland al jaren vergeten, hopelijk komt daar door BBB verandering in.

Beheer
WP Admin