Verlenging toelating glyfosaat lijkt onontkoombaar
De toelating van onkruidbestrijder glyfosaat krijgt hoogstwaarschijnlijk een verlenging van tien jaar. Het beroepscomité moet donderdagochtend 16 november besluiten over het voorstel van de Europese Commissie, maar zal waarschijnlijk geen oordeel vellen. Als gevolg daarvan zal de Europese Commissie zelf een besluit moeten nemen.
Het beroepscomité bestaat net als het permanent comité voor planten, dieren voeding en veevoer (Scopaff) uit de 27 lidstaten. De verwachting is dat de lidstaten in het beroepscomité dezelfde positie innemen als op 13 oktober in het Scopaff. Nederland onthield zich daar van stemming, net als Duitsland, Frankrijk en drie andere lidstaten. Alleen Oostenrijk, Kroatië en Luxemburg stemden voor een verbod op de toelating. De overige achttien lidstaten stemden voor de toelating van glyfosaat.
Het stemgewicht van de voorstemmers was echter onvoldoende om tot een besluit te komen. Daarvoor is een gekwalificeerde meerderheid nodig van tenminste 55% van de lidstaten, die gezamenlijk tenminste 65% van de bevolking van de EU vertegenwoordigen. De formele uitslag na de stemming was dan ook dat het Scopaff geen mening had over het voorstel.
Dat gaat naar verwachting ook gebeuren in het beroepscomité. De procedure schrijft dan voor dat de Europese Commissie zelf een besluit neemt. Dat moet er liggen vóór 15 december, de datum waarop de toelating van glyfosaat afloopt.
Geen aangepaste voorstellen
Frankrijk heeft eerder voorgesteld om de toelating korter te laten duren dan tien jaar, maar daar heeft geen van de andere lidstaten ook voor gepleit. De afgelopen weken was er sprake van dat Frankrijk nog met een aangepast voorstel zou komen, maar dat is niet gebeurd. De Franse regering vindt dat de Europese Commissie te veel aan de lidstaten overlaat. De Europese Commissie vindt het belangrijk dat het gebruik van glyfosaat wordt teruggedrongen, maar laat het over aan de lidstaten hoe dat gebeurt. Als de Europese Commissie dat zelf had geregeld, zou dat oneerlijke concurrentie tussen de lidstaten voorkomen, vindt Frankrijk.
Nederland heeft in oktober nadrukkelijk gewezen op de zorgen die er zijn over het mogelijke verband tussen het gebruik van glyfosaat en het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Verder wees Nederland ook op de zorgen over de gevolgen voor biodiversiteit.
Nederland wil dat de goedkeuring van glyfosaat wordt ingetrokken als uit onderzoek blijkt dat het middel onaanvaardbare risico’s voor mens, dier of milieu met zich meebrengt. Minister Piet Adema heeft toegezegd dat hij in Nederland in elk geval meteen dat besluit zal nemen, als daartoe aanleiding is.
LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.
Al eens een bijsluiter van paracetamol of een ander medicijn goed gelezen? Eigenlijk zouden ze dan allemaal verboden moeten worden. Net als nicotine,alcohol, koffie/thee als ze het voorzorg principe echt invulling willen geven.
Veel mensen hebben de afgelopen jaren meegedaan met een enorm medisch experiment. Sinds die tijd is er een epidemie van hartklachten, beroertes en bloedstolsels in alle delen van het lichaam, kankers en nog achtenhalve pagina’s aan ziektes kwalen en syndromen waaronder de “ziekte van Parkinson”. Bovendien is er in bijna de hele westerse wereld een enorme oversterfte. Ik denk dat we lang kunnen wachten op regeringen die een onmiddelijke vaccinatie stop afkondigen en diepgaande onderzoeken starten.
Kan zomaar zijn dat minister piet binnenkort uit de school klapt dat glyfosaat helemaal niet gevaarlijk is en dat hij de regering kleine peuters vindt. Je weet het nooit bij minister piet.