Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Verenigd Koninkrijk verbiedt export van levende dieren

Het Verenigd Koninkrijk heeft de export van levende dieren definitief verboden. Een wet die zo´n exportban regelt is door de koning ondertekend en daarmee van kracht geworden. Dieren die bestemd zijn voor het fokken of voor deelname aan wedstrijden, mogen nog wel naar het buitenland vervoerd worden.

De regering heeft al tijden geleden toegezegd de export te verbieden van levend vee waaronder runderen, varkens en schapen. “Met deze wet versterkt het VK zijn positie als wereldleider op het gebied van dierenwelzijn. Dit is alleen mogelijk geworden doordat we de Europese Unie hebben verlaten. En gebruik kunnen maken van onze Brexit vrijheden”, aldus minister Steve Barclay van milieu, voeding en plattelandszaken.

Dierenbescherming blij met ban

Directeur Chris Sherwood van de dierenbescherming RSPCA: “Na meer dan 50 jaar campagne voeren zijn we absoluut superblij te zien dat de export van levende dieren vanuit het VK in de ban is gedaan. Dat betekent dat Britse dieren niet langer worden blootgesteld aan verschrikkelijke reizen naar het buitenland, opgepropt en met weinig of geen voer of water, om daar verder gemest en geslacht te worden. Als één van de eerste landen ter wereld om deze praktijken af te schaffen, stuurt deze vitale stap voor dierenwelzijn een belangrijke boodschap wereldwijd. We hopen te zien dat andere landen snel zullen volgen”.

Reacties

  1. Dieren bestemt voor fokken, wat betekent dit? Gaat hier over enkele super vader dieren en moeder dieren of gaat het ook over de export van melkvee om nieuwe stallen elders (bv. Midden Oosten te vullen.

    n

  2. Mooi. Zou in europa ook goed zijn. Verbod op export levend slachtvee maar ook een verbod op import. Maar dan moet timmerfrans wel inbinden met het sluiten van slachthuizen.

Beheer
WP Admin