Een perceel grasland dat is doodgespoten met glyfosaat. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Verbod op glyfosaat voor vanggewas, groenbemester en grasland in 2025

Toepassing van onkruidbestrijder glyfosaat in vanggewassen, groenbemesters en bij graslandvernieuwing wordt in 2025 verboden. Minister Piet Adema heeft de Tweede Kamer toegezegd dat hij de motie van D66 en GroenLinks gaat uitvoeren en het gebruik van glyfosaat voor toepassingen buiten geïntegreerde gewasbescherming gaat verbieden.

De geïntegreerde gewasbescherming rust op drie pijlers: het voorkomen van ziekten en plagen in een gewas (zonder het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen), de bestrijding van ziekten en plagen met niet-chemische middelen en als uiterste mogelijkheid de toepassing van chemische middelen.

Glyfosaat als laatste optie

Het verbod gaat in 2025 in en niet, zoals D66 wil, al per 2024. De minister zegt dat dat niet mogelijk is, omdat er termijnen gelden voor de invoering van zulke regels. In de praktijk betekent het aangekondigde verbod dat glyfosaat pas als laatste middel kan worden ingezet. Dit betekent bij graslandvernieuwing dat geen hele percelen meer kunnen en mogen worden bespoten met glyfosaat. De minister gaat de toepassing van alternatieven voor glyfosaat verplichten bij het resetten van grasland, groenbemesters en vanggewassen.

De minister stelde dit jaar € 5 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling van alternatieven voor de toepassing van glyfosaat, waaronder mechanische bestrijding van onkruid. Daarnaast zet de minister in op onderzoek door Wageningen UR. Doel is nog voor de zomer van 2024 met een analyse te komen van teelten, waarvoor gebruik van glyfosaat nodig is. Het gaat bij dit onderzoek om teelten voor voedselproductie waarvoor geen alternatieven zijn.

Nooit goed of het deugt niet

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot begrijpt niet waarom de Kamer zo lang door de landbouwminister aan het lijntje is gehouden. “Eerst horen we dat het niet kan en nu kan het opeens wel? De minister heeft met de tenen van de Kamer zitten spelen”, aldus De Groot.

VVD’er Van Campen naar aanleiding van de verontwaardiging van De Groot: “Nu krijgt hij zijn zin, is het nóg niet goed.”

Reacties

  1. De zoveelste concurrentie vervalsing beperkende maatregel . We leven in Europa . Speelveld moet wel hetzelfde zijn… maak dat dit na de verkiezingen weer pas tersprake komt.
    Het lijkt wel of de milieu boys gauw nog gauw allemaal zaken regelen.

Beheer
WP Admin