Biologische koeien in de weide. De veebezetting op biologische bedrijven is gemiddeld lager dan op gangbare bedrijven. - Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

Veel lager stikstofoverschot bij biologische melkveebedrijven

Biologische bedrijven halen driemaal zo laag stikstofbodemoverschot dan conventioneel.

De biologische melkveebedrijven die deelnemen aan de Pilot BioMonitor halen gemiddeld een stikstofbodemoverschot van 69 kilo per hectare. Dat is driemaal zo weinig dan in de gangbare melkveehouderij wordt gerealiseerd. Dat blijkt uit de eerste cijfers van BioMonitor.

De pilot heeft als doel een stikstofemissie monitorings- en beloningssystematiek te ontwikkelen voor de biologische melkveehouderij. Het maakt deel uit van de Managementmaatregelen Stikstofreductie, die door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het leven zijn geroepen.

Biologische bedrijven minder intensief

De nu gepresenteerde cijfers zijn tot stand gekomen uit de verzamelde Kringloopwijzergegevens van de melkveehouders. Dat het stikstofbodemoverschot lager is, komt doordat biologische bedrijven veel minder intensief zijn gerekend in koeien per hectare. Dat leidt tot een lager overschot als ook het feit dat in de biologische melkveehouderij geen kunstmeststikstof wordt toegepast.

Bijdragen aan NPLG

De BioMonitor concludeert dan ook dat de biologische melkveehouderij zeker op dit vlak goed kan bijdragen aan de geformuleerde doelen in het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG). Het biologische melkveehouderijsysteem sluit goed aan op de wens van lagere stikstofemissies. Daarnaast biedt een biologische bedrijfsvoering in de melkveehouderij kansen voor herstel en versterking van natuur, water en bodem en het afremmen van de klimaatverandering.

De projectorganisatie van de pilot BioMonitor valt onder de werkgroep Biologische Systeemlandbouw (Managementmaatregelen) en wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR), het Louis Bolk Instituut (LBI), de vereniging van biologische melkveehouders, De Natuurweide en de verenging voor de biologische landbouw, Biohuis.

Reacties

  1. Lagere hoeveelheden per hectare is lokaal gunstig. Op wereldschaal bekeken is per kg melk ook een wezenlijke.
    Per hectare zit bio voor CO2, Ammoniak en dus volgens bovenstaande ook voor bodemstikstof gunstiger, wat lokaal positief uitwerkt. De bio productie is per hectare ongeveer de helft, 18.000 kg/ha gangbaar om 9000 kg/ha.= bio.

    Het volgende is op basis van 2020:
    – bodemoverschot: 2 maal zo weinig melk, 3 maal zo weinig N verlies bodem, dus dat komt ook per kg melk gunstiger uit.
    – Ammoniak was bij K&K bedrijven 55 kg/ha, bio onder 40. Dus gunstiger per ha, wat ongunstiger per kg melk.
    – CO2 kwam gangbaar rond 25.000 kg CO2/ha, bio ruim 13.000. Hier komt bio per kg dus net iets ongunstiger uit, veel maakt het elkaar niet.

    1. Het leuke is melk per ha zegt niet zo veel. Meet melk per ha uit eigenvoer incl onderhoud en vlees aanzet.
      En meetmelk per ha uit aangekocht voer per ha.

  2. Een reactie op Kostijn Ginkel
    De WUR lijkt een klein voordeel te geven aan biologisch maar het is een uitgebreid rapport ik moet mij er nog in verdiepen

    1. In Nieuwe Oogst staat: “Per 1.000 kilo melk is de ammoniakuitstoot op een biologisch melkveebedrijf met 4,06 kilo wel hoger dan op een gangbaar bedrijf dat op 2,87 kilo uitkomt.”

    2. We leven ook niet per kilo melk maar per Ha oppervlakte. Als dat betekent dat we per Ha minder melk kunnen produceren dan is de uitdaging om daar iedereen tevreden mee te houden. De boer incluis.
      Nou ik ben dat wel.

Beheer
WP Admin