Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Veehouder moet elk jaar stal laten keuren op brandveiligheid

De brandveiligheid in de stal moet elk jaar worden gecontroleerd. Veehouders moeten ook verplicht elke 5 jaar de elektrische installatie laten keuren. Grotere bedrijven moeten dit een keer in de 3 jaar doen.

Dat staat in een vernieuwd besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Wanneer de verplichting in gaat, is nog niet bekend. Met de verplichte keuringen moeten stalbranden worden voorkomen. Bij de elektrakeuring moet ook een eventuele installatie van zonnepanelen worden meegenomen.

De jaarlijkse controle van de brandveiligheid van de stal moet boeren bewust maken van de risico’s op brand op het bedrijf. Veel voorkomende brandrisico’s zijn voor de meeste veehouderijlocaties bijvoorbeeld onnodige elektra in de stal en opslag van materialen in het dierenverblijf die daar niet noodzakelijk zijn. Het verschilt natuurlijk ook per diersoort. Denk hierbij aan warmtelampen voor biggen of het oplaadstation voor de melkrobot in de stal bij melkvee. Het is niet zo dat bijvoorbeeld zo’n oplaadstation dan uit de stal verwijderd moet worden, maar dat er maatregelen moeten komen om de brandrisico’s te verkleinen.

Raad van State beoordeelt besluit

De verplichte keuringen gaan gelden voor bedrijven waar melkvee, vleeskalveren, melkgeiten, vleesvarkens, zeugen, legkippen, vleeskuikens, konijnen, eenden of kalkoenen worden gehouden. Bedrijven met meer dan 2.500 vleesvarkens, 500 zeugen, 1.000 vleeskalveren, 175 melkkoeien, 500 melkgeiten, 50.000 legkippen of 100.000 vleeskuikens, moeten de elektrakeuring elke 3 jaar laten doen. Het gaat naar schatting om ruim 4.000 bedrijven die elke drie jaar een elektrakeuring moeten laten uitvoeren. De overige bedrijven (ongeveer 20.000) moeten eens in de vijf jaar zo’n keuring laten doen.

De keuring van de elektronische installaties was bij veel verzekeraars al verplicht, maar wordt nu dus door de overheid ingesteld. De veehouder is verplicht om de geconstateerde gebreken ook binnen ‘een redelijke termijn’ te herstellen. Hoelang dat is, is afhankelijk van de ernst van het geconstateerde gebrek.

De verplichte stalkeuring hing al even in de lucht. De bedoeling was dat de regel dit jaar in te laten gaan, maar dat is dus niet gelukt. Het besluit moet nu nog worden beoordeeld door de Raad van State, en kan daarna definitief worden ingevoerd.

Reacties

  1. Maar goed dat er een overschot aan elektro technisch personeel is, hebben deze mensen ook eindelijk een kans op een baan. Of gaat dit dezelfde kant op bij de installatie in huis, waarbij alleen gecertificeerde installateurs de installatie als de verplichte controle mogen uitvoeren. Tot nu lopen de wachttijden op zodat onwenselijke situaties beginnen te ontstaan. Laat onze overheid zich maar eens over de grote problemen van deze tijd gaan buigen en die oplossen, in plaats van mensen in zetten in rand verschijnselen. Niet dat stalbrand of CO vergiftiging onbelangrijk zijn maar het aantal gevallen dat door deze extra controles wordt voorkomen valt in het niet bij de niet uitgevoerde werkzaamheden (installatie nieuw, bouw etc.) wegens tijdgebrek.

Beheer
WP Admin