Wolf in het wild; symbool van de uitdagingen die boeren ervaren met toenemende aanvallen op vee. - Foto: Canva/Getty Images Signature AlgemeenNieuws

Vee&Logistiek wil snellere afwikkeling wolvenschade

Boeren wachten lang op compensatie na wolvenaanvallen, zegt Vee&Logistiek. Oproep aan BIJ12 voor snellere uitbetaling na 400+ aanvallen. Nieuwe data: goudjakhals beet schaap dood in Overijssel.

Boeren en hobbyhouders moeten veel te lang wachten op compensatie bij schade aan vee door wolvenaanvallen. Dat vindt brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland, die in een brief de provinciale uitvoeringsinstantie BIJ12 oproept om de uitbetaling op korte termijn te versnellen.

De laatste wolvenaanval waarover tot nu toe compensatie is uitbetaald, dateert uit juli 2023 zo blijkt uit het databestand op de website van BIJ12. Sindsdien zijn er ruim vierhonderd nieuwe aanvallen gemeld. Vee&Logistiek zegt verbijsterd te zijn over de trage afwikkeling en noemt dit onacceptabel. Ook vindt de brancheorganisatie de compensatie te laag.

‘Roodkapje-syndroom’

“Mensen staan op omvallen”, zegt Vee&Logistiek Nederland-voorzitter Helma Lodders. “We constateren dat er iedere dag aanvallen zijn en dat dit beeld niet op een goede manier naar buiten komt”, geeft ze aan, verwijzend naar uitspraken die PVV-Kamerlid Dion Graus twee weken geleden in de Tweede Kamer deed. Hij zei daar onder meer dat mensen aan ‘roodkapje-syndroom’ leiden en dat als je ‘ksst’ zegt tegen de wolf, deze zo weg is.

Afhandeling van wolvenschade duurt véél te lang

De nood is hoog onder vee- en hobbyhouders, zegt Lodders. “De vergoeding die zij krijgen is niet marktconform, de daadwerkelijke schade is veel groter. En de afhandeling van de schade duurt véél te lang.” Veehouders in gebieden met veel aanvallen hebben al met nieuwe aanvallen te maken terwijl ze over de vorige nog geen compensatie hebben ontvangen.

Vee&Logistiek Nederland is de brancheorganisaties van veehandelaren en -transporteurs. Lodders laat weten dat de organisatie deze brief als noodkreet stuurt omdat ook een deel van hun achterban te maken heeft met wolvenschade. Zij hebben zelf schapen of verhandelen en vervoeren die.

BIJ12 wil in gesprek over afwikkeling wolvenschade

BIJ12 laat in een reactie weten graag in gesprek te willen gaan met Vee&Logistiek naar aanleiding van de brief, en begrip te hebben voor de gevoelens van veehouders. De organisatie wil niet te veel op die gesprekken vooruit lopen, maar zegt wel dat in zijn algemeenheid de doorlooptijd van schademeldingen een gevolg is van beleidskeuzes door provincies.

Die hebben onderling afgesproken dat na een schademelding vastgesteld moet worden dat de schade daadwerkelijk veroorzaakt is door een wolf, en dat dit bevestigt moet worden via een DNA-analyse. Uit oogpunt van kostenefficiëntie worden die DNA-analyses in ‘batches’ gedaan; met meerdere tegelijk. Dat zorgt voor een bepaalde doorlooptijd. Provincies zijn in gesprek over die wolvenaanpak.

Medeauteur: ANP

Reacties

  1. ik vrees dat de schade afhandeling niet sneller gaat, omdat er te veel bureaucraten hun zegje over moeten doen. Onze overheid bestaat uit een apparaat waar “Achterdocht” de boventoon voert. Het lijkt soms verdacht veel op het oude Sovjet gebeuren. M.a.w. de sociale heilstaat waar iedereen niemand zelfs zichzelf niet vertrouwde.

Beheer
WP Admin