De Franse varkensveiling, Marché du Porc Breton, in Plérin, hier wordt wekelijks de Franse referentieprijs vastgesteld. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Voortbestaan Franse veiling Marché du Porc Breton in gevaar

De twee grootste varkensvleesbedrijven van Frankrijk, Cooperl en Bigard, trekken zich terug van de Marché du Porc Breton (MPB), de varkensmarkt in Bretagne waar wekelijks de Franse referentieprijs wordt vastgesteld. Het voortbestaan van de MPB is daarmee in gevaar. Dat zegt voorzitter Michel Bloch van de Union des groupements, die de organisatie beheert.

Vleesbedrijf Bigard kondigde half augustus aan zich terug te trekken als koper op de Marché du Porc Breton (MPB). Bigard, dat vooral gespecialiseerd is in rundvlees, vindt het aanbod op de MPB te beperkt. Vorig jaar werd niet meer dan 6% van alle in Frankrijk verhandelde varkens via de veiling verkocht. Daarnaast is Bigard niet tevreden over de kwaliteit van de daar aangeboden varkens. Een rol speelt ook dat het bedrijf een varkensslachterij in het Bretonse Abera aan de grote agrarische groep Avril heeft verkocht.

De coöperatie van varkenshouders Cooperl besloot deze week met de MPB te stoppen, aldus een mededeling van het Institut du porc aan zijn leden. “Het vertrek van deze twee leiders bij de Franse varkensslachterij verzwakt een van de belangrijke rollen van de markt, het verstrekken van een referentieprijs voor varkens af veehouderij die wordt vastgesteld op een collectieve en transparante manier”, aldus het instituut. Na het vertrek van de twee leidende marktpartijen blijven nog maar drie kopers over in de veilingzaal van Plérin. Daarvan zijn er twee verbonden aan grote supermarktketens.

‘Transparante prijs onmisbaar voor varkenshouders’

Voorzitter Bloch ziet een risico voor de hele varkenssector in Frankrijk. “Een transparante prijs, die is gebaseerd op regels die door iedereen worden gerespecteerd, is een onmisbare voorwaarde als we de productie van 23 miljoen varkens per jaar in Frankrijk op peil willen houden. Als dat niet gebeurt, is dat het einde van de familie-veehouderijen. We verdedigen een model dat zowel boeren met 150 zeugen als grote bedrijven met 1.000 zeugen een kans van bestaan biedt. Zonder instellingen als de MPB en Uniporc verdwijnen de kleine veehouderijen, ongeacht of ze goed presteren of niet.”

De Franse boerenbonden FNSEA en Jeunes Agriculteurs Bretagne hebben er bij Bigard op aangedrongen terug te komen op het besluit. “De MPB beweegt mee met de golven in de productie, het aanbod is 8% kleiner dan vorig jaar. Aan een wijziging van het systeem voor de prijsvorming en vergoedingen wordt gewerkt. De kwaliteit van het varkensvlees in Frankrijk en Bretagne blijft toenemen. Brigard heeft daar ook nooit problemen over gemeld toen we dat bespraken. Ondanks alles doen we de deur niet dicht en willen we graag met het bedrijf blijven praten.”

Beheer
WP Admin