Toelating glyfosaat niet 15 maar 10 jaar
De Europese Commissie wil onkruidbestrijder glyfosaat voor tien jaar toelaten. Dat is vijf jaar korter dan de normale toelating. De Europese lidstaten moeten besluiten over het voorstel.
De Europese Commissie zegt in een toelichting dat de komende tien jaar kunnen worden gebruikt om het nieuwe wetenschappelijke onderzoek te kunnen betrekken bij de volgende beoordeling van het middel, over ongeveer zeven jaar.
Landbouwminister Piet Adema wil nog geen inhoudelijke reactie geven op het voorstel. “Ik heb het zojuist op tafel gekregen”, zei hij woensdag 20 september tijdens een schorsing van de Algemene Politieke Beschouwingen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de minister in een motie gevraagd tegen de toelating te stemmen.
Adema zegt dat hij het voorstel van de Europese Commissie in het kabinet wil bespreken en dat hij ook het advies van het College voor de toelating voor biociden en gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) bij de besluitvorming wil betrekken. “Inhoudelijk zeg ik er niets over.”
Politiek gevoelig onderwerp
De toelating van glyfosaat is al jarenlang een politiek gevoelig onderwerp. Actiegroepen zeggen dat het middel kankerverwekkend is en dat het ook een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa heeft deze zomer een advies uitgebracht. Dat komt erop neer dat er geen gegronde argumenten zijn om de toelating van het middel te weigeren. Er moeten wel voorwaarden worden gekoppeld aan het gebruik van glyfosaat, onder andere om te voorkomen dat het middel via drift op de verkeerde plek terechtkomt.
13 oktober besluit
Het voorstel van de Europese Commissie wordt deze week uitgelegd aan de lidstaten. Op 13 oktober nemen de lidstaten een besluit in het Scopaff (het permanent comité voor planten, dieren, veevoeding en voedsel). Om de toelating tegen te houden moet er een gekwalificeerde meerderheid tegen toelating zijn (14 lidstaten met tenminste 65 % van de inwoners van de EU).
In 2017 werd de onkruidbestrijder na een lange politieke discussie uiteindelijk voor een periode van vijf jaar toegelaten. Die periode is vorig jaar met een jaar verlengd, omdat meer tijd nodig was voor aanvullend onderzoek naar de wetenschappelijke kennis over glyfosaat.
LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.
armer, misschien heb je wat gemist.
je had gisteravond, 20-09-23 naar op1 moeten kijken.
misschien had je ’t dan beter begrepen.
dit geldt trouwens ook m.n. voor alle andere glyfosaat en pesticide gelovigen die alleen maar aan het saldo van hun rekening courant- en vaste gewoontes denken.
Voor dat je gewas boven komt even mooi wat onkruid opruimen, scheelt soms enkele bespuitingen en veel schoffelwerk na opkomst van je gewas.
Waarom die haat tegen glyfosaat? Als je glyfosaat vrij wilt eten kun je toch gewoon bio kopen? Of willen ze glyfosaat vrij en lekker goedkoop gangbaar kopen? Of is het om de macht: dat zij bepalen hoe er geproduceerd wordt?