Foto's: Ronald Hissink RundveeFoto

Toekomst met stadsboerderij aan rand Deventer (4)

Christian en Sanne Klein Koerkamp laten de eerste vrijlevenstal in Nederland bouwen. Koeien lopen er op drainagezand. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 4: eerste contouren roundhouse en dak boerderijwinkel.

Christian Klein Koerkamp (41) heeft in maatschap met zijn vrouw Sanne (39) in Lettele (Ov.) een biologisch veebedrijf met 130 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 98 hectare (in gebruik). Klein Koerkamp laat op een nieuwe locatie vlakbij nieuwbouwwijk De Vijfhoek in Deventer een nieuwe vrijlevenstal (roundhouse) bouwen. De veehouder zoekt de verbinding met de stad en laat geïntegreerd ook een ijsmakerij, boerderijwinkel en ontvangstruimte bouwen. De stal zelf gaat €8.500 per koeplaats kosten, inclusief alles is het prijskaartje €12.500 per plaats.

Deze foto’s van deel vier van de serie reportages van de stalbouw bij Klein Koerkamp zijn op 4 april gemaakt. De winter kwam nog één keer terug en vlak voordat er met de bovenbouw begonnen zou worden, begon het te sneeuwen. Hier ligt de staalconstructie van de roundhouse klaar. Die constructie verbindt de houten kolommen die straks op de poeren rusten aan de rand van de stal.

Hier liggen enkele van die houten kolommen. Er zijn twee verschillende types: met én zonder staal. Die worden om en om geplaatst. Door de kolommen met staal loopt een regenpijp voor de afvoer van hemelwater. Die hebben daarnaast vooral een ondersteunende functie. De ‘gewone’ kolommen hebben puur een dragende functie. De stalen constructie van de roundhouse wordt straks overigens met bouten vastgezet in de gaten van al deze houten kolommen.

Hier worden de houten kolommen een voor een met een verreiker op hun plaats gezet. Dat ging relatief snel. Binnen anderhalve dag stonden de kolommen op hun plek en werden ze met bouten vastgezet op de poeren. Het staal op de kolommen links heeft overigens nog een functie. Het doek van de paraplu van de roundhouse wordt hieraan vastgemaakt.

Meer materiaal ligt klaar. De grote buis in het midden is de steel van de paraplu van de roundhouse; het hart van de stal. Deze buis is gegalvaniseerd en heeft een doorsnede van ongeveer 40 centimeter. Aan de bovenkant van de buis zijn ook lipjes gelast. Daar komt de dakconstructie aan vast te zitten.

De bouw liep door de sneeuw van begin april geen vertraging op, maar de werkomstandigheden waren zeker niet ideaal. Hier worden de gegalvaniseerde dwarsliggers op hun plek gezet.

De volgende stap is de boerderijwinkel/ijsmakerij die ook onder de paraplu van de roundhouse komt. Dit sandwichpaneel maakt onderdeel uit van het winkeldak dat 1 meter onder de paraplu geplaatst wordt. Het deel ertussen blijft zo open.

Hier is dat hoogteverschil goed te zien. Het dak van de boerderijwinkel/ijsmakerij is inmiddels geplaatst. De roundhouse is 1.900 m2 groot. Daarvan is 200 m2 ingeruimd voor de winkel/ijsmakerij. Het deel met de twee houten kolommen links wordt een vergaderruimte van 70 m2. Ook wordt nog een deel van de stal afgesnoept door een overdekt terras van 70 m2. In totaal krijgt zo 340 m2 van de roundhouse een dak onder de roundhouse-paraplu.

Deze foto is genomen vanuit de boerderijwinkel/ijsmakerij. De bouwmedewerkers gaan ondertussen verder met het plaatsen van de dwarsliggers aan het hier nog open koeiengedeelte.

De volgende dwarsligger komt er al weer aan. De roundhouse telt in totaal 24 houten kolommen en die staan elk op 5,60 meter van elkaar.

Deze houten kolom is net op een betonanker van de poer geplaatst. Met gps is een en ander precies uitgemeten waardoor dit zeer vlot gaat. Hier wordt de kolom met bouten vastgezet.

De kortstondige sneeuwval maakte het werk er voor de bouwmedewerkers niet altijd makkelijk op.

Een ander overzicht in de stal. Hier wordt opnieuw een houten kolom met stalen bovenkant geplaats. Dat betekent dat deze kolom ondersteunend en niet dragend is. De hemelwaterafvoer zit in zo’n kolom. Regenpijpen ontbreken om die reden in deze stal.

Dit is de robotruimte met linksonder de ruimte waar Klein Koerkamp straks kan staan. De GEA-melkrobot wordt tussen het verdiepte deel en de roosters geplaatst.

Reacties

  1. zal ongetwijfeld een mooi bedrijf worden maar per koeplaats 8500 eu en totaal 12.500 per plaats, is dat een reeel plaatje? ik heb daar als akkerbouwer geen verstand van. Ongetwijfeld kan iemand mij daar iets over vertellen.

Beheer
WP Admin