Het beton storten wordt gedaan met een meterslange betonpompslang. Het beton wordt gestort op betongaas met dubbele bewapening. - Foto's: Ronald Hissink RundveeFoto

Toekomst met stadsboerderij aan rand Deventer (3)

Christian en Sanne Klein Koerkamp laten de eerste vrijlevenstal in Nederland bouwen. Koeien lopen er op drainagezand. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 3: beton storten.

Christian Klein Koerkamp (41) heeft in maatschap met zijn vrouw Sanne (39) in Lettele (Ov.) een biologisch veebedrijf met 130 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 98 hectare (in gebruik). Klein Koerkamp laat op een nieuwe locatie vlakbij nieuwbouwwijk De Vijfhoek in Deventer een nieuwe vrijlevenstal (roundhouse) bouwen. De veehouder zoekt de verbinding met de stad en laat geïntegreerd ook een ijsmakerij, boerderijwinkel en ontvangstruimte bouwen. De stal zelf gaat €8.500 per koeplaats kosten, inclusief alles is het prijskaartje €12.500 per plaats.

Begin deze maand volgde de volgende fase van de stalbouw. Op 8 maart werd het beton gestort. Onder meer de voergang, de vloer van de machinekamer en het tanklokaal en het betondek van de urinekelder van de roundhouse werden die dag gestort.

Hier zijn bouwmedewerkers bezig met het storten van de voergang rond de vrijlevenstal. De voergang wordt 1,5 meter breed en rechts ervan worden klinkers gestraat. Het 30 centimeter hoge voerhekmuurtje links bestaat hier nog uit betonstaal en bekisting.

Het beton storten wordt gedaan met een meterslange betonpompslang. Het beton wordt gestort op betongaas met dubbele bewapening. Dit deel moet sterk zijn omdat Klein Koerkamp er tijdens het voeren met een band van de voerwagen overheen rijdt.

Het beton van dit deel van de voergang is gestort. Een bouwmedewerker legt er een tweede bewapening overheen.

Die tweede bewapening wordt vervolgens in het pas gestorte beton gedrukt. Zo kan het beton er beter invloeien. Rechts achter de bestelwagen is een vlindermachine te zien. Later op de dag werd de voergang hiermee glad afgewerkt.

Hier wordt het beton gestort voor het betondek van de urinekelder onder de roundhouse. Er gaat straks nog een halve meter zand overheen, tot het niveau van de roosters erachter. Het fundament moet op deze plek overigens extra stevig zijn, omdat Klein Koerkamp er straks met een BeddingCleaner – de zeefmachine binnen het vrijlevenstalconcept – overheen moet rijden.

Als het beton voor het dek van de urinekelder gestort is, wordt het later glad gestreken en netjes afgewerkt.

De betonmixer stort het beton in de betonpomp en het beton wordt vervolgens via de betonpompslang verder doorgepomp. Tijd voor deel twee: beton storten in de machinekamer en de robotruimte.

De meterslange betonpompslang heeft voldoende bereik en gaat hier de hygiënesluis in; de entree van de robotruimte en de machinekamer waar onder meer de compressor en vacuümpomp staan.

Op een zandbed en bewapening wordt het beton gestort in de hygiënesluis. Boven het zandbed ligt folie zodat het beton niet te snel uitdroogt.

Een detail van het beton storten. De hark links is bedoeld om het beton grof te verdelen. Dat gebeurt aan de hand van een laser.

Terwijl het beton gestort wordt, vindt het ruwe egaliseren al plaats. Linksachter zijn de leidingen voor de nutsvoorzieningen te zien: stroom, water en internet.

Nog een overzicht van de bouwlocatie, midden in de vrijlevenstal.

De komende weken wordt een nieuwe stap gezet: de bovenbouw. Eind maart gaat de boerderijwinkel ‘de lucht in’, begin april worden de spanten voor de vrijlevenstal gezet en wordt vervolgens de roundhouse-paraplu geplaatst.

Beheer
WP Admin