Een van de doelen van de Farm-to-Forkstrategie is een reductie van het gebruik middelen voor gewasbescherming. - Foto: Canva/Getty Images AlgemeenCommentaar

‘Te ambitieus beleid over middelen gewasbescherming’

Wensdromen over beleid middelen gewasbescherming prima, maar verhef ze niet tot wet.

Terwijl Nederland steeds dieper vastloopt in het zelf aangelegde stikstofmoeras, is de Europese Commissie begonnen met de voorbereidingen van een volgend debacle: een te ambitieus en slecht doordacht middelenbeleid.

Lees ook: EU-plannen gewasbescherming laten lidstaten huiveren

Farm to Forkstrategie

Wat is er aan de hand? We kennen allemaal de Green Deal en de daaraan verbonden Farm-to-Forkstrategie. Een behoorlijk ambitieus nieuw landbouwbeleid voor de komende jaren. De praktische uitwerking daarvan bezorgt momenteel zowel uitvoeringsinstantie RVO als boeren hoofdbrekens. Wat het extra ingewikkeld maakt, is de samenhang met het mestbeleid (actieprogramma nitraatrichtlijn), wat op zichzelf ook al weer veel vraagt van de landbouw. De verwarring over de lijst met wintergewassen hoort hierbij.

Beleid minder middelen voor gewasbescherming

Maar terwijl dat nieuwe bouwwerk van regels langzaam maar zeker gestalte krijgt, sleutelt Brussel aan een volgend ingrijpend project. Een van de doelen van de Farm-to-Forkstrategie is een forse reductie van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het moet de helft minder. In beleidsmakersland heet zoiets ‘lef tonen’.

Verbod gebruik middelen in kwetsbare gebieden

En meestal wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Zo werd tot voor kort ook tegen dit middelenplan aangekeken. Klinkt heftig, maar zal meevallen. Maar nu is de meer concrete invulling bekend en die heeft echt desastreuze gevolgen: een verbod op chemische gewasbescherming in alle zogenoemde kwetsbare gebieden. Laat Nederland in zijn geheel tot die categorie behoren, net als onder meer Duitsland en Polen.

Een cold turkey-methode om van de spuit af te komen

Mocht dit doorgaan, dan is het einde landbouwsector voor die gebieden. Een cold turkey-methode om van de spuit af te komen die veel meer kwaad dan goed doet. Gelukkig dringt dit intussen door tot de lidstaten, die er allemaal op hun eigen manier van schrikken. De kans is dan ook nagenoeg nul dat dit plan doorgaat zoals het nu op papier staat.

‘Iedereen moet wel achter beleid minder middelen staan’

Minder spuiten is een heel nobel doel waar iedereen wel achter staat. Maar de manier waarop we daar naar toe willen werken, doet er wel heel veel toe. Voor het vertrouwen in (in dit geval Europese) beleidsmakers is dit ook niet goed. Idealen oké, maar gebruik ze ter inspiratie, niet als wettekst.

Hou het realistisch. De praktijk is al goed op weg, zo is van 2016-‘20 het gebruik al 11% afgenomen, blijkt uit nieuwe cijfers.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin