Diep spitten om de storende laag te breken. AkkerbouwFoto

Storende laag breken en mengen en dan kilveren

Akkerbouwcombinatie Nieuw-Campen in Kamperland (Zld.) verwijdert door diep spitten een slecht doordringbare (storende) laag in de ondergrond.

Meer over bodemverbetering? Lees het thema: Bodemgezondheid – stimuleer de groei van je gewassen

 

Akkerbouwcombinatie Nieuw-Campen bestaat uit vier landbouwbedrijven met percelen in het westen van Noord-Beveland. De percelen in de Jacobapolder blijken op ongeveer 50 centimeter diepte een enkele centimeters dikke storende laag te hebben. Die wordt doorbroken door diep spitten. Vennoot Rudi de Kam bekijkt het spitresultaat. - Foto’s: Anton Dingemanse

Op de percelen die nu worden gespit, stond tarwe. Om het spitten te vergemakkelijken, zijn de percelen eerst 60 tot 70 centimeter diep gewoeld.

Deze Imants spitmachine is uitgevoerd met messen speciaal om de grond te breken. De frees erachter verkruimelt de bovenlaag.

De storende laag werd geconstateerd na draineren met ketting op 1,10 meter diepte. Bij volgende teelten bleek met name in droge periodes het gewas boven de drains er beter bij te staan. Reden voor onderzoek en dus graafwerk. De storende laag zit hier links op ongeveer 50 centimeter diepte. Onder deze laag zit hoofdzakelijk fijn zand.

De storende laag bestaat uit grof bruinig zand. Het gaat om dit zand dat naar boven is gespit. Deze laag verstoorde de capillaire werking en de wortelgroei.

Het diep spitten gaat met een snelheid tussen 500 en 1.000 meter per uur. De chauffeur heeft zich dan ook voorzien van voldoende lectuur. Slapen is er uiteraard niet bij.

Nadat alle percelen zijn gespit, komt de kilverbak in actie.

Er zijn wat hoogteverschillen in de percelen en die kunnen door de losgewerkte grond goed gelijk gemaakt worden.

Hier wordt cirkelvormig gekilverd. De grond is nog een beetje nat, als die voldoende is gedroogd, wordt nog een keer in rechte lijnen gekilverd.

Een eerder al diep gespit perceel wordt met de ecoploeg 17 centimeter diep geploegd om vervolgens gekilverd te worden. Dit is voldoende diep om het perceel vlak te maken.

Op dit perceel zijn na het diep spitten aardappelen geteeld. Deze leverden 10 tot 17 ton per hectare meer op dan op het deel dat nog niet gespit was. Een duidelijke reden om alle percelen in deze polder te gaan diep spitten.

Beheer
WP Admin