AlgemeenFoto

Stoomschillen per schip vanuit België naar Nederland

Leuze en Hainaut – Tankwagens van Claessen Transport zuigen aardappelstoomschillen uit een binnenvaartschip.

Leuze en Hainaut – Tankwagens van Claessen Transport zuigen aardappelstoomschillen uit een binnenvaartschip. Het is voor zover bekend voor het eerst ooit dat stoomschillen per schip zijn aangevoerd.

De stoomschillen zijn aangevoerd in opdracht van fouragebedrijf Rined en zijn bestemd voor varkenshouders. Claessen Transport verzorgt de logistiek voor Rined. Het betreft hier een experiment in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, vertelt Marcel Cornelissen van het transportbedrijf. Tot nog toe werden de stoomschillen uit België aangevoerd per vrachtwagen. Ze zijn afkomstig van het bedrijf Pinguin Lutosa in Leuse en Hanuit. De ervaring leerde echter dat de vrachtwagens steeds langer onderweg zijn en bovendien grote afstanden leeg af moesten leggen. Cornelissen kwam daardoor op het idee om de stoomschillen per schip aan te voeren. Dit zou voordeliger kunnen zijn en bovendien veel minder CO2-uitstoot geven.

Deze week kwam het eerste schip (capaciteit 1.450 ton) geladen met 1.050 ton aan in Venlo. Omdat het gaat om een dik vloeibaar product was het schip niet volgeladen. De eerste ervaring is echter positief. Een volgende vracht is besteld. Het project heeft subsidie gekregen in het kader van het Marco Polo-project.

Economisch bezien pakt dit transport per schip niet voordeliger uit. Dat komt omdat er sprake is van voor en natransport met vrachtwagens. De fabriek in België ligt niet aan vaarwater, dus moeten de schillen eerst per vrachtauto naar het schip worden gebracht. In Nederland worden de stoomschillen meteen afgevoerd naar de klanten van Rined per vrachtauto.

Foto Lé Giesen.

Menaldum – Veehouder Jurjen Wassenaar (links) bekijkt de onderste laag van zijn snijmaiskuil. Een laag stro tussen ondergrond en kuil heeft de perssappen deels opgevangen. Normaliter kunnen die wegstromen naar de bodem en het oppervlaktewater, wat het milieu belast. Doordat de perssappen in het stro blijven, gaat de voedingswaarde ervan niet verloren. De nieuwe methode is ontwikkeld door twaalf waterschappen. Donderdagmiddag was bij Wassenaar in het Friese Menaldum een demonstratie.

Foto Jacob van Essen

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin