AkkerbouwPartner

Soortenrijke groenbemesters verbeteren bodemweerbaarheid

Wim de Witte uit het West-Brabantse Steenbergen teelt aardappelen, uien, suikerbieten, wintertarwe, wintergerst en sperziebonen. Hij besteedt veel aandacht aan het weerbaar maken van de bodem. Stro, groenbemesters, compost en gips spelen hierin een rol.

Meer organische stof


Wim de Witte.

“Het stro wordt hier al 25 jaar verhakseld”, vertelt Wim. “Ik heb een Lemken Rubin 12-schijveneg met extra grote en verstelbare schijven die het stro goed inwerkt. Ik vind het belangrijk dat het stro en de stoppel goed worden ingewerkt. Zo heb ik weinig stro bovenin en krijg ik een mooier zaaibed voor de groenbemester. Om de bodem te verbeteren zetten we ook (hout) compost in en champignonmest als daar voldoende fosfaatruimte voor is. Om de structuur verder te verbeteren wordt ook gebruik gemaakt van gips.” Hebben de maatregelen ook effect? “Ja, we zien het percentage organische stof op bodemanalyses toenemen”, vertelt Wim.

Rol van groenbemesters

Groenbemesters worden actief ingezet om de bodem te verbeteren op deze kleigrond. Ze worden tijdig ingezaaid. De zwaardere percelen worden vóór de winter geploegd en de percelen van 15-20% afslibbaar komen pas in januari-februari aan de beurt. “We zien dan minder verslemping en het geeft ook een stuk werkspreiding”, aldus De Witte.

Wim maakt al jaren gebruik van de soortenrijke TerraLife® groenbemestermengsels. “Ze slagen makkelijk omdat er verschillende soorten in zitten. De hele bouwvoor wordt doorworteld en ik zie ook meer bodemleven.”

In overleg met adviseur Jan van de Slik van Van Iperen kiest hij de juiste groenbemestermengsels. “We gebruiken TerraLife SolaRigol TR vóór de aardappelen en TerraLife BetaSola vóór de bieten. Percelen die pas later beschikbaar komen worden ingezaaid met TerraLife Landsberger Gemenge. Deze kan nog laat worden gezaaid.”

Dit jaar is voor het eerst TerraLife WarmSeason ingezaaid. De Witte: “24 juni zijn de winteruien gerooid en dit mengsel is juist voor vroege zaai. Half juli stond de WarmSeason er al mooi op.”

Groenbemester correct telen

Er wordt aandacht besteed aan het zaaibed en de zaaitechniek bij het inzaaien van de groenbemester. “In de mengsels zitten ook kleinere zaden en door correct te zaaien op 2-3 centimeter diepte komen deze soorten ook goed uit de verf.” Er wordt ongeveer 20 m3 varkensdrijfmest gebruikt. “Ik wil meer gebruik maken van de natuur, meer stikstof via de vlinderbloemigen in de groenbemesters produceren en minder kunstmest geven. Waar met de bemesting dubbel is gereden, zie je de bladrammenas domineren. De vlinderbloemigen komen dan minder uit de verf.”

Effect van groenbemestermengsels

Zie je effect van de groenbemesters? “Na TerraLife SolaRigol zie ik wel dat de aardappelen het langer volhouden. Maar het gaat niet alleen om de juiste groenbemester. Het hele systeem moet kloppen, je moet de juiste adviseurs om je heen hebben en dan nog zijn we altijd weersafhankelijk”, aldus De Witte. “We moeten blijven zoeken naar manieren om de bodem weerbaarder te krijgen, misschien gaat robotisering een rol spelen in de toekomst met lichtere machines, minder ploegen.” De Witte houdt zijn blik op de toekomst en blijft zoeken naar verbetermogelijkheden voor zijn akkerbouwbedrijf.

Kies de juiste groenbemester

Groenbemester KompasWeten welke groenbemester bij uw bedrijf past? Ontdek het met het Groenbemester Kompas. Deze brengt u in een paar stappen bij de juiste keuze.

Beheer
WP Admin