Premium
"Er ligt er nog een stevige opgave voor grondwater- en oppervlaktewaterkwaliteit die vrijwel landsbreed noopt tot ingrijpen", schrijft demissionair minister van landbouw Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Schouten uit grote zorgen over nieuwe derogatie

Reacties

  1. Hier bij ons 300 meter vandaan loopt het riool overstort elke dag over,die ruikt niet fris.
    Laat de overheid eerst bij zichzelf te raden gaan

  2. Als ze zulke absurde eisen gaan stellen aan derogatie gaat de zin vanzelf over. Ik doe in iedergeval niet meer mee!
    Het is eigenlijk alleen interessant als niet veel anders kunt telen op je grond dan gras. Ruil met bijv akkerbouw is hier goed mogelijk en dan zit derogatie behoorlijk in de weg.

  3. de waterkwaliteit in nederland verslechtert volgens de minister. raar raar toch ? hebben die rare derogatie eisen dan geen nut gehad??? zou de overheid de hand in eigen boezem moeten steken?? dat de waterkwaliteit van andere bronnen buiten de landbouw komt ? of uit het buitenland, riooloverstorten, wegen, steden, lekke rioolen, en ook de overvloed aan ganzen (misschien veel ruimere bestrijdings “ontheffingen” geven, of geheel vrij geven.. ) er zijn b.v. watermonsters genomen van de waterafvoer uit de oostvaardersplassen die nogal slechter waren dan van de omliggende landbouwgrond. buiten nederland hebben ze al dat geneuzel niet. terwijl nederland in de praktijk tegen zee aanligt. met andere woorden geen een lidstaat heeft eigenlijk last van onze waterkwaliteit. het was anders als we b.v. in oostenrijk lagen. derogatie is een gunst, maar als er miljoenen euro s naar griekenland ,spanje of italie moeten worden geschonken dan is ons land wel goed genoeg..

  4. We kunnen natuurlijk naar poepende ganzen, poepende Belgen en zo nog wat anderen kijken en het probleem daar neerleggen. De realiteit is echter dat van de 664 miljoen kg stikstof die jaarlijks via krachtvoer en kunstmest in de Nederlandse landbouw binnen komt de helft, 330 miljoen kg, via lucht en water verloren gaan. Dat is rond 180 kg per hectare! Driekwart daarvan gaat de bodem in en komt deels in grond- en oppervlaktewater terecht. Deze hoeveelheid krijgen de ganzen en Belgen echt niet bij elkaar gepoept. Helaas is de afname van het overschot al een paar jaren tot stilstand gekomen, dat draagt niet bij aan het vertrouwen in Brussel dat het goed komt.

  5. De veehouderij krijgt nu onterecht de schuld dat de water kwaliteit niet goed is. Het probleem is de miljoenen ganzen die hier over winteren en in de nachten in het open water zitten te schijten. Daarom blijf nu de stikstof en fosfaat te hoog in het water. De uitslag van de monsters wordt nu onder kopje veroorzaker veehouderij geschoven.

  6. Hoop dat haar opvolger niet zo’n vage kringloper is als Schouten, maar zich volledig inzet voor ‘derogatie kringloop!!

  7. Via een aantal rivieren en beekjes komt er nogal wat water van Belgie naar Nederland. Waarschijnlijk dat er ook via grondwater langzame stromingen zijn. Vorig jaar was er op een Belgische tv-zender een documentaire dat ongeveer 80% van de Belgen niet aangesloten zijn op het riool! In de meeste gevallen een septictank en een zakput, en soms gewoon de sloot in. Dus 80% van de Belgen, ongeveer 9 miljoen mensen, laat hun poep, plas, zeep, (deels met drugs en medicijn/anticonceptie resten) in de grond zakken. Zou dat nu geen effecten hebben op de grondwaterkwaliteit? Ik verzin dit niet, dit was gewoon op tv. Dus het is wel degelijk belangrijk om hier eens goed onderzoek naar te doen en te kijken hoe dit opgelost moet worden.

  8. Kan iemand even deze water analyses opvragen en de gebruikte monster plaatsen bekijken, sorry ik vertrouw de overheid niet meer.

Beheer
WP Admin