Loonwerker Jeroen Reedijk rijdt mest uit op een akker in Strijen (Z-H.) – Foto: Peter Roek AlgemeenCommentaar

‘Versneld vrijwillige krimp, stoer, maar te laat’

Laat er geen misverstand over bestaan, het is crisis in de veehouderij. Een koude sanering dreigt. Vier op de vijf melkveehouders hebben problemen met de mestafzet.

Driekwart zegt in de financiële problemen te komen.  Demissionair landbouwminister Piet Adema stuurde twee weken geleden zijn mestplan naar de Kamer, met een stoppersregeling, afroming van productierechten en graslandnorm. Frustratie alom, vooral omdat Adema in de optiek van boeren in Brussel niet met de vuist op tafel slaat. De afbouw van derogatie gaat te snel.

Stemming Kamer over mestplan Adema

Vanavond praat én stemt de Kamer over Adema’s mestplan. Op de valreep presenteren LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide hun alternatief. En het moet gezegd, het is in eerste aanzet best stoer. Zij pleiten onder meer voor een vrijwillige, versnelde krimp van de melkveestapel. Veehouders die al in 2025 en 2026 minder koeien houden, ontvangen een vergoeding in de vorm van premie per dier.

Maar als je verder redeneert, is dit pakket van vrijwillige maatregelen niet voldoende om Brussel over te halen om te temperen. Er zit geen enkele garantie in. Die inkrimping zit er sowieso aan te komen. De voorgestelde afroming zit ook in het pakket van Adema. En verlaging van het eiwitgehalte in het voer staat al vijf jaar op de agenda. Opvallend, de voerjongens verenigd in Nevedi, hebben de handtekening niet onder dit plan gezet. Noch Agractie, NMV of ZuivelNL. FDF is ronduit tegen, en twittert dat boeren worden ‘verraden door hun eigen belangenbehartiging’.

Ook wel opmerkelijk, omdat LTO c.s. zelfs oproepen om Brussel te bruuskeren. Nederland moet desnoods eenzijdig derogatie toestaan, en een mogelijk juridische procedure riskeren. De kans dat dit demissionaire kabinet dit gaat doen, is uiterst klein. Het woord is aan de formatiepartijen.

Beheer
WP Admin