Bieten met vergelingsziekte. Vergelingsziekte in suikerbieten kan tot 40% opbrengst kosten. Sinds het verbod op neonicotinoïden is er weer aandacht voor deze ziekte. – Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Feromonen tegen vergelingsziekte

Het Franse biotechnologiebedrijf Agriodor heeft toestemming gekregen om in Frankrijk 500 hectare suikerbieten met een biologisch middel te behandelen tegen vergelingsziekte.

Het middel werkt als een feromoon, een vluchtig molecuul dat boodschappen overbrengt tussen organismen. Het middel verstoort de voeding en voortplanting van bladluizen, zodat deze minder kans krijgen de suikerbieten te besmetten met het vergelingsvirus. Het idee is dat insecticiden tegen bladluis dan pas later of helemaal niet meer ingezet hoeven te worden. Gevaar voor resistentieontwikkeling is er volgens Agriodor niet omdat het product geen bladluizen doodt en dus geen selectiedruk uitoefent.

Toepassing in de vorm van korrels

Agriodor claimt dat de toepassing de bladluispopulatie in een perceel met 50 tot 70% vermindert. De schadedrempel voor chemisch ingrijpen zou dan 10 tot 15 dagen later bereikt worden. Het product wordt toegediend in de vorm van korrels, vergelijkbaar met slakkenkorrels. De korrels kunnen dus met bestaande apparatuur toegepast worden. De korrels hebben volgens Agriodor een werkingsduur van 28 dagen en kunnen bij een hoge luisdruk afwisselend met insecticiden ingezet worden.

Het Franse Ministerie van Landbouw draagt €314.000 bij aan het onderzoek. Binnen het onderzoek naar de methode worden meerdere vluchtige organische stoffen getest op hun effectiviteit om het gedrag van de bladluizen te beïnvloeden.

Agriodor streeft ernaar om het product in 2025 op de markt te brengen.

Beheer
WP Admin