De wereldvoedselorganisatie FAO verlaagt haar verwachtingen wat betreft de tarweoogst in 2024. Met name de oogstramingen voor Europa en Australië zijn naar beneden bijgesteld. – Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

FAO verlaagt raming tarweoogst 2024

De wereldvoedselorganisatie FAO verlaagt haar verwachtingen wat betreft de tarweoogst in 2024. Met name de oogstramingen voor Europa en Australië zijn naar beneden bijgesteld.

De FAO mikt in de nieuwe raming op een wereldwijde tarweproductie van 791 miljoen ton. Dat is 5 miljoen ton minder dan de vorige raming. Het betekent opnieuw een verlaging, want in april was dat ook al het geval. Begin vorige maand zorgden lagere prognoses voor de EU en het Verenigd Koninkrijk al voor een kleine correctie in de wereldwijde oogstprognose.

Tarwebalans wordt krapper

De verlaging van de oogstverwachting drukt de productie van 2024-2025 tot onder het niveau van de wereldwijde tarweconsumptie in het seizoen 2023-2024. De consumptie in het huidige seizoen, dat eind volgende maand afloopt, wordt nu geraamd op 794 miljoen ton. Als we uitgaan van een gemiddelde jaarlijkse groei van de wereldwijde tarweconsumptie met 10 miljoen ton, dan stijgt het tarweverbruik komend seizoen ruim boven de 800 miljoen ton.

Deze cijfers geven duidelijk aan dat de tarwebalans komend seizoen er behoorlijk krapper op wordt. En dat zien we terug in de termijnmarktnoteringen in Parijs. Het verschil tussen de notering van het mei-contract en die van de levering in september, is gestegen tot meer dan €25 per ton. Voor een tarwecontract op basis van decemberlevering wordt al €33,00 meer betaald. Dat is bijzonder, want normaal gesproken is de nieuwe oogst goedkoper dan de oude tarwe op het einde van het seizoen.

Weeromstandigheden in Oekraïne gunstig voor tarwe

De FAO schat de tarweproductie in de Europese Unie op 128,4 miljoen ton in 2024. Dat komt neer op een daling van 4% ten opzichte van de oogst in 2023. Betere weersomstandigheden zorgen voor iets betere vooruitzichten wat de hectare-opbrengsten betreft, maar een grotere daling van het areaal dan eerder gedacht gooit roet in het eten. In Australië gaat de wereldvoedselorganisatie nu uit van een iets gematigdere groei van de productie na de door droogte geplaagde oogst van vorig jaar.

In Rusland mikt de FAO op een tarweoogst van 93 miljoen ton. Droogte in het zuiden geeft aanleiding om de verwachtingen iets te temperen. Desondanks blijft het een grote oogst. In Oekraïne zijn de weersomstandigheden gunstig voor de tarwe. De productie zal echter mede door de aanhoudende oorlogssituatie blijven steken op amper 20 miljoen ton. In de Verenigde Staten rekent de FAO op een oogst van 52 miljoen ton tarwe. De tarweproductie in Canada neemt volgens deze inschatting toe tot 34,6 miljoen ton.

Reacties

  1. Er is nog niet eens gezaaid en er wordt al begonnen met het lezen der thee blaadjes. Het vredes verdrag tussen Oekraine en Rusland was in Maart 2022 bijna klaar en de onderhandelaars van beide kanten zaten al zo ongeveer aan de champagne. Tot dat Boris Johnson op bezoek kwam en er een stokje voor stak. De deal zou zijn dat oekraine geen onderdeel wordt van de EU en de NAVO maar de neutrale staat zou blijven tussen het westen en het oosten zoals eind tachtiger jaren was afgesproken. De provincies in de Donbass zouden zelfstandig bestuurd worden en de Russische taal geaccepteerd en gerespecteerd. De Russen zouden zich terug trekken naar achter de grenzen van voor het 2022 conflict begon. Deze oorlog zal doorgaan tot de Amerikaanse verkiezingen geweest zijn of tot het Oekrainse front in elkaar stort.

  2. Wie is eigenlijk de financier van de boerderij waar huizinga rond loopt? Je zou denken dat banken geen (extra) leningen geven in oorlogsgebied. Als de russen winnen pikt een partijbobo-rus alles in maar zonder de lening. Geld ook voor dat grote pluimveebedrijf waar rabo de financier is.

  3. En geloof maar dat de oekrainers grond moeten leveren aan de amerikanen bij het aannemen van de dollars en de wapens. Wint oekraine dan is hun grond van de amerikanen, verliezen ze dan is de grond van de russen. Oekraine zelf is altijd de klos.

  4. Als straks rusland de oorlog wint, produceren ze samen ongeveer 20% van het graan in de wereld. Bij een jaarlijkse graanconsumptie verhoging van 10 miljoen ton hebben we elke 15 jaar een rusland en oekraine extra nodig. Als we daarnaast olie-vrij gaan leven worden de boeren de nieuwe sjeiks. Daarom gaat de toekomstige oorlog over grond en voedsel.

Beheer
WP Admin