Bedrijfsopvolger Sjoerd Derksen. – Foto’s: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Sjoerd Derksen: ‘De afwisseling maakt dat ik me echt boer voel’

Sjoerd Derksen wil graag het varkensbedrijf thuis overnemen. Nu al doet hij veel werk helemaal zelfstandig omdat zijn vader veel in het buitenland zit. Sjoerd voorziet na de overname geen grote veranderingen, wel verwacht hij de komende jaren allerlei innovaties waarmee hij iets wil en moet.

 

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

”De afgelopen jaren is er al best veel veranderd. Mijn vader had in Duitsland ervaring opgedaan met SPF, in onderling overleg hebben we besloten dat we dat hier ook wilden. Inmiddels zijn beide locaties SPF dat wil zeggen vrij van bepaalde ziektekiemen zoals APP, Mycoplasma, Vibrio en PRRS. Het werkt heel efficiënt en plezierig.

Wat nog wel aandacht vergt, is de speendip. We werken met Durocs, die staan bekend om hun snelle groei. Maar ze vreten veel en snel en dat werkt E-coli in de hand. Het is nog niet zo makkelijk om dat onder controle te houden.

Hoewel ik zelf geen grote veranderingen voor ogen heb, zullen er de komende jaren zullen er allerlei innovaties komen waar ik aan wil en moet deelnemen. Denk aan meer ruimte per dier, vrijloopkraamhokken, lange staarten en misschien ook een dekstal zonder boxen. In Duitsland werken ze daar al mee, dan komt het hier vast ook.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. Hoe hij alles managet en hoe hij kan loslaten, dat vind ik knap. Zelf vind ik het nog niet zo gemakkelijk om het bedrijf los te laten als ik met vakantie ben of een weekend vrij heb. Nee, ik ga dan niet kijken maar ik bel wel elke dag om te horen of alles goed gaat.”

Het mooiste werk vind ik…

“Na een dag tussen de varkens even het land op om te helpen met uien laden. Het zijn niet specifiek die uien waar ik van geniet, het is de afwisseling. Dat maakt dat ik me echt boer voel.”

Ik heb een hekel aan…

“Mest scheppen is minder leuk. Dat moet bijvoorbeeld als de zeugen net in de kraamstal liggen, dan trappen ze nog niet alles door de roosters. Mestkanalen schoonspuiten is ook niet zo’n leuke klus. Ik vind het saai.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik investeren in grond en een stal bijbouwen zodat we wat meer zeugen kunnen houden. Vergunningstechnisch is er ruimte beschikbaar. Alleen zouden we voor de biggen dan een andere locatie moeten vinden.”

In mijn vrije tijd…

“Ga ik op stap met vrienden. Naar het plaatselijke café of naar de stad. En ik voetbal. Twee keer in de week ’s avonds trainen en op zaterdag een wedstrijd. Ik moet dan om 11 uur op het veld zijn, dat betekent dat ik om zes uur moet opstaan om eerst nog de varkens te controleren. Best vroeg, maar dat geeft niet.”

Over vijf jaar…

“We hebben afgesproken dat mijn ouders verhuizen als ik 25 ben. Tegen die tijd zit ik misschien wel in de BV of heb ik wat aandelen in het bedrijf. Het is te groot om in één keer over te kunnen nemen. Over vijf jaar heb ik sowieso meer ervaring, zowel vaktechnisch als op het gebied van het management.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin