Foto: Michel Zoeter RundveeNieuws

Runderen leveren meer humaan eetbaar eiwit dan ze verbruiken

Runderen die veel gras eten, produceren meer eetbare eiwitten in de vorm van melk of vlees, dan dat ze eetbaar eiwit consumeren. Dat blijkt uit onderzoek door het Vlaamse Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

De efficiëntie waarmee landbouwhuisdieren plantaardig eiwit omzetten in vlees, eieren en melk, wordt over het algemeen laag ingeschat. Een groot deel van het plantaardig eiwit in diervoeder is echter niet consumeerbaar door de mens. De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is om hier in discussies omtrent duurzaamheid van dierlijke productie rekening mee te houden.

Verhouding

De ILVO-studie brengt naar eigen zeggen voor het eerst in kaart wat de verhouding is tussen enerzijds de plantaardige eiwitten die als veevoeder gebruikt worden en die in principe ook bruikbaar waren in menselijke voeding, en anderzijds de hoeveelheid eetbaar dierlijk eiwit (zoals vlees, eieren en melk) die daar tegenover staat.

Runderen die onder andere veel gras eten, zijn netto-producenten van humaan eetbaar eiwit. Voor varkens en legkippen geldt dat ze ongeveer evenveel humaan eetbaar eiwit consumeren als dat ze als varkensvlees en eieren leveren. Vleeskuikens gebruiken wel meer humaan eetbaar eiwit dan ze teruggeven. Dit komt voornamelijk omdat er in hun voer veel granen zitten.

Circulaire nevenstromen

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van en samenwerking met de Belgian Feed Association (BFA). BFA maakt zich er sterk voor dat de veevoedersector tegen 2030 de helft van het voer kan laten komen uit circulaire nevenstromen die niet meer geschikt zijn voor menselijke voeding, tegenover 43% nu. Daarnaast wil de sector nog meer eiwitbronnen gebruiken die niet door de mens geconsumeerd worden, zoals bijvoorbeeld afgekeurde erwten, lupine en insectenmeel.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Politici hebben vele miljoenen aan gemeenschapsgeld verbrandt aan subsidie om van 1.24 liter fossiele brandstof 1 liter “duurzame” brandstof te maken. Het slaat helemaal nergens op maar het is wel politiek correct…

  2. Eigelijk is het heel simpel kijk gewoon naar het verleden
    Op gronden die niet geschikt zijn voor akkerbouw en waar alleen maar gras groeit heeft (vlees) vee en positieve bijdrage voor humane voeding .
    Gebruik je akkerland voor diervoeding is dat voor luxe

    1. Op veel grond waar vroeger alleen gras groeide kun je tegenwoordig met techniek en chemie (kunstmest e.d.) toch ook aan akkerbouw doen.
      Op goede akkerbouwgrond worden ook veel niet consumeerbare gewassen verbouwd (bloembollen e.d.)
      Mest van dieren is nodig om consumeerbare gewassen te telen.

  3. Je hebt vele soorten graan. Maisgraan is voor humaan en dieren hetzelfde maar bij tarwe en gerst heb je voergraan. Voergraan is voor dierlijke consumptie en niet voor humaan gebruik. Pluimvee eet veel voergraan en hopelijk hebben de belgen daar rekening mee gehouden.

    1. Ja ja farmerbn toch liever voergraan dan gras als het kwaad komt…, maar toch bijzonder van gras melk/vlees maken. Maar paar eco puntjes erbij nog.

    2. Van voergraan kun je geen brood bakken. Je kunt het wel pletten en in de yoghurt opeten.

    3. @breukink, als je brouwgerst zaait is het niet zeker dat je brouwgerst oogst. Brouwgerst is een kwaliteit met veel normen die je niet zomaar haalt. Gerst dat niet brouwgerst is is voergerst, dus veevoer.

Beheer
WP Admin