De toename van gebieden in Europa met Afrikaanse varkenspestbesmettingen vergroot de kans dat reizigers het virus naar Nederland brengen, hoewel de absolute kans volgens demissionair minister Piet Adema van Landbouw klein blijft. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Risico op besmetting Afrikaanse varkenspest in Nederland is klein

Het risico dat de in Nederland gehouden varkens een besmetting oplopen met Afrikaanse varkenspest (AVP) neemt toe, maar blijft nog altijd klein.

Dit concludeert de deskundigengroep dierziekten in een recente risicobeoordeling. Het aantal gebieden in Europa waar men besmettingen met Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens of wilde zwijnen vaststelde, groeit.

“Dit vergroot de kans dat mensen die in contact kwamen met besmette dieren of producten, en daarna naar Nederland terugkeren of reizen, het virus naar Nederland brengen. Toch blijft de absolute kans hierop klein”, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook achten de deskundigen het risico dat wilde zwijnen via meegebracht eten door reizigers een besmetting oplopen, relatief klein. Ze beschouwen de kans dat het virus via natuurlijke migratie van wilde zwijnen Nederland binnenkomt momenteel als verwaarloosbaar klein.

Toekomstige Risico-inschatting

Voor de komende vijf jaar schatten de deskundigen het risico op introductie van het dodelijke varkensvirus als matig in. Dit risico is sterk afhankelijk van de virusontwikkelingen in Europa. Ze verwachten een toenemend risico op introductie in Nederland, aangezien AVP op steeds meer plaatsen opduikt en het lijkt alsof de controle over besmettingen bij wilde zwijnen binnen vijf jaar niet realiseerbaar is.

Uitbreiding Afrikaanse varkenspest in Europa

Vorig jaar breidde het virus zich voornamelijk uit in Tsjechië, Italië, Griekenland, Kroatië en Bosnië-Herzegovina. In buurland Duitsland vonden enkele geïsoleerde besmettingen plaats, waaronder bij een bedrijf op 15 kilometer van de Nederlandse grens. Duits onderzoek toont aan dat de verspreiding van het virus, zowel tussen bedrijven als tussen dieren, minder snel plaatsvindt dan men verwachtte, wat het virus minder besmettelijk maakt dan de klassieke varkenspest.

Door de implementatie van juiste en strikte biosecuritymaatregelen kan men een AVP-besmetting goed voorkomen. Echter, de langzame introductie en vage symptomen die het virus veroorzaakt, vergroten wel het risico op late detectie.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin