De Duitse deelstaat Brandenburg zette 1.000 kilometer afrastering neer om wilde zwijnen uit Polen tegen te houden. - Foto: Kees van Dooren VarkensNieuws

Duitsland mag gebied met Afrikaanse varkenspest (AVP) verkleinen

In delen van de deelstaat Brandenburg is al bijna twee jaar geen Afrikaanse varkenspest (AVP) meer vastgesteld. Die gebieden zijn nu officieel ziektevrij.

De beperkingsgebieden wegens Afrikaanse varkenspest (AVP) in de Duitse deelstaat Brandenburg worden deels opgeheven. Dat laat de regering van de deelstaat weten. Delen van de districten Oder-Spree en Dahme-Spreewald staan sinds 20 juli niet meer te boek als Sperrzone II, oftewel geïnfecteerd beperkingsgebied. Het gaat om een oppervlakte van 1.300 vierkante kilometer. Ook wordt de aangrenzende bufferzone verkleind.

Europese Commissie stemt in met verkleining

De Europese Commissie heeft ingestemd met het verzoek om het beperkingsgebied te verkleinen. Dat betekent dat deze gebieden officieel AVP-vrij zijn. In het geïnfecteerde gebied is 29 oktober 2021 voor het laatst een wild zwijn positief op AVP getest. In het gebied is het virus al negentien maanden niet meer aangetoond, zodat is voldaan aan de Europese voorwaarden om de beperkingen op te heffen.

Brandenburg kampt sinds 10 september 2020 met AVP. Tot dusver zijn onder wilde zwijnen 3.176 gevallen van AVP vastgesteld. De deelstaat liet eerder dit jaar al weten dat een aanvraag naar Brussel was gestuurd met het verzoek om een deel van het beperkingsgebied op te heffen.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin