Bespuiting tegen phytopthora. Het fungicide Revus is effectief op de nieuwe phytophthorastam EU-46. Het kan daarom een bijdrage leveren aan de strategie mengen en afwisselen. – Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Revus wel effectief op nieuwe phytophthorastam EU-46

Het phytophthora-fungicide Revus op basis van de werkzame stof mandipropamid is wel effectief op de nieuwe phytophthorastam EU-46. Dat blijkt uit een proef die middelenfabrikant Syngenta Crop Protection liet uitvoeren bij Wageningen UR.

In 2018 dook in Denemarken de nieuwe phytophthorakloon EU-43 op, die resistent bleek tegen actieve stoffen uit de CAA-groep, de Carbonic Acid Amiden. De CAA-groep bevat de stoffen mandipropamid, benthiavalicarb en dimethomorf. Mandipropamid is de actieve stof van het fungicide Revus. De benthiavalicarb zit in Versilus en is één van de actieve stoffen van Zorvec Endavia. Dimethomorf is één van de stoffen uit Orvego.

In 2023 dook in Noord-Nederland en Emsland de nieuwe kloon EU-46 op. Een deel van de EU-46 blijkt ongevoelig voor de werkzame stof oxathiapropalin in Zorvec. Er waren ook zorgen dat de nieuwe stam EU-46 uit Noord-Nederland ook ongevoelig kon zijn voor de CAA’s.

Advies mengen en mixen

Syngenta Crop Protection erkent dat mandipropamid vaak geen werking meer heeft op de stam EU-43, maar vermoedde dat de stof mandipropamid nog wel effectief was tegen de nieuwe stam EU-46, vertelt Marcel d’Hondt, marketing manager bij Syngenta.

Uit onderzoek bleek dat Revus wel werking heeft op de nieuwe stam EU-46. Revus, aangevuld met een extra werkzame stof (Pergovi Pro en Vamos Pergovi) geeft een nog betere bescherming. Dit past binnen het nieuwe FRAC-advies van mengen en mixen. Voor een sluitend schema met 15 bespuitingen binnen de FRAC-regels, is elke actieve stof hard nodig, dus ook de CAA’s en oxathiapropalin.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING.

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin