RaboResearch stelt voor om stikstofuitstoot te verminderen door een systeem van verhandelbare stikstofrechten per regio te introduceren, waarbij jaarlijks een benuttingspercentage wordt vastgesteld. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

RaboResearch werkt idee verhandelbare stikstofrechten uit voor emissiereductie

RaboResearch onderzoekt verhandelbare stikstofrechten als middel tegen uitstoot, met jaarlijkse aanpassing per regio.

Met een systeem van verhandelbare stikstofrechten waarvoor jaarlijks per regio een benuttingspercentage wordt vastgesteld, zou de stikstofuitstoot gereduceerd kunnen worden. Dat denken onderzoekers van RaboResearch, de onderzoekstak van Rabobank.

Topambtenaar bepleit handel in stikstofemissierechten

Een topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat noemde invoering van een systeem met verhandelbare stikstofemissierechten eerder dit jaar een kansrijke oplossing voor de stikstofcrisis. De desbetreffende ambtenaar, Sandor Gaastra, verwacht dat invoering van een dergelijk systeem bedrijven zal prikkelen hun uitstoot te reduceren.

Rechten kunnen dan ook gekocht worden door bedrijven die er de meeste waarde mee kunnen genereren, aldus Gaastra. Dat kan nu via extern salderen, maar gebeurt slechts mondjesmaat. Voor de overheid wordt het met een dergelijk systeem mogelijk om stikstofrechten uit de markt te halen.

Verhandelbare stikstofrechten vervangen huidige natuurvergunningen

Benuttingspercentage per regio

RaboResearch heeft over dit idee nagedacht en komt met een voorstel hoe dit uitgevoerd zou kunnen worden. Wat hen betreft is de meest kansrijke optie dat er stikstofrechten komen die door het hele land verhandeld kunnen worden. Per regio moet er dan een benuttingspercentage aan hangen, waardoor een stikstofrecht bijvoorbeeld in het noorden van Nederland voor 100% benut kan worden en rondom de Veluwe maar voor de helft.

Jaarlijks zouden deze benuttingspercentages bijgesteld moeten worden. Komen er stikstofrechten bij in een regio, dan kan het benuttingspercentage omlaag gaan. Dergelijke verhandelbare rechten zouden de huidige natuurvergunningen vervangen.

Handel in emissierechten

Of dit een goed idee is, hangt af van naar welke belangen je kijkt, aldus de analisten. RaboResearch noemt als voordelen van een dergelijk systeem dat meer mogelijk is om stikstofuitstoot te reduceren en dat ondernemers meer mogelijkheden hebben om emissierechten te kopen en verkopen. Daarnaast verwachten de onderzoekers dat stikstofruimte zal verplaatsen naar gebieden waar de stikstofdruk lager is, omdat de benuttingspercentages hier hoger zijn. Dit zou voor de landbouw ook goed zijn.

Nadelen

Ze noemen echter ook veel nadelen van een dergelijk systeem. Onder meer dat ruimte verschuift vanuit de landbouw naar andere sectoren die meer kunnen betalen voor stikstofruimte, al zou dit ondervangen kunnen worden met sectorplafonds. Andere nadelen zijn dat bedrijven die in een gebied zitten waar het benuttingspercentage omlaag moet terwijl hun emissie gelijk blijft, stikstofrechten moeten gaan bijkopen. Zij zouden dan misschien gecompenseerd moeten worden door de overheid.

Latente ruimte

Ondernemers zouden mogelijk recht hebben op een schadevergoeding als hun oude NB-vergunning wordt omgezet in stikstofrechten met een lager benuttingspercentage waardoor ze minder stikstofemissie mogen hebben dan volgens de vergunning. Ook als jaarlijks per afgebakende regio benuttingspercentages moeten worden vastgesteld, kunnen weer bedrijven in de knel komen door een nieuwe systematiek en kan dit het (tijdelijk) in de hand werken dat boeren juist latente ruimtes gaan benutten om zo veel mogelijk rechten te krijgen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Een topambtenaar die het aanbeveelt. Hij zal wel een lucratief bedrijfje in stikstof handel willen opzetten om er zelf het beste mee te zijn financieel.

  2. Het idee is grappig maar niet goed over nagedacht
    Naast een compensatie voor het vervallen van NB vergunningen dient de overheid bij elke gebiedsverlaging te compenseren voor de schade

  3. Emissierechten, een fraaie denkoefening, op weg naar de Afrekenbare StoffenBalans. We zijn er bijna. Emissiereductie bewerkstelligen op een efficiente, effectieve en rechtvaardige wijze, daar is de ASB voor. Grondig onderzocht en aanbevolen door de Commissie Remkes.
    1 )Bewezen en beproefd in de Minas periode 2) Er bestaat een groot draagvlak voor 3)Is gebiedsgericht uit te voeren met 4) De boer aan het roer en 5) Benutting van alle innovaties en managementsmaatregelen.
    Nu aan de slag met de ASB in een brede coalitie, met een hoofdrol voor de Rabobank .
    Stap 1 : Opname van de ASB in de Kringloopwijzer als ” Voorlichtingsinstrument”
    Stap 2 : Opname van de ASB in On the way to Planet Proof als “Managements- en certificeringsinstrument”
    Stap 3:Invoeren van de ASB als” Beleidsinstrument” met behoud van de gebruiksnormen conform de voorstellen van de Cie Remkes
    Stap 4: Afschaffen van de gebruiksnormen en andere middelvoorschriften conform de voorstellen van de Cie Remkes
    deze reactie is automatisch gemodereerd

  4. Gebakken lucht handel, kostprijsverhogend. Er bestaat gewoon geen stikstofprobleem gezien de perikelen rond o.a. Schiphol en de aanwas van `t aantal auto`s in Nederland die ook na `t afschieten van de PAS eigenlijk stop had gezet moeten worden . Het is een papieren probleem over de rug van de landbouw om die maar te decimeren.

Beheer
WP Admin