Leden-melkveehouders en leveranciers van zuivelbedrijven kunnen tot nu toe vooral door productiviteits- en efficiëntiewinsten de CO2-uitstoot per kilo melk verlagen, maar dit wordt richting 2030 steeds moeilijker. - Foto: Van Assendelft Fotografie RundveeNieuws

Rabobank: versnelling van CO2-reductie op boerenerf nodig

Alle schakels in de zuivelketen moeten volgens de Rabobank financieel bijdragen aan het verlagen van de CO2-uitstoot op het boerenerf.

De zuivelindustrie heeft in de afgelopen jaren verschillende stappen gezet om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Om de doelen voor 2030 en daarna te halen is er echter een versnelling nodig van de reductie op het boerenerf. Daarvoor is de financiële hulp van alle ketenpartijen nodig, zo concludeert Rabobank.

Zuivelbedrijven bevinden zich wat betreft het reduceren van de broeikasgasuitstoot in een lastige positie om de belangen van melkveehouders, afnemers en andere belanghebbenden in evenwicht te houden. Daarbij moeten ze ook oog houden voor anderen duurzaamheidsdoelen en gezonde marges. Inflatiedruk in de hele keten, stijgende kosten en rentetarieven zetten realisatie van de CO2-doelen verder onder druk.

‘Meer instrumenten nodig om uitstoot te verlagen’

Tot nu toe kunnen leden-melkveehouders en leveranciers van zuivelbedrijven vooral snel een reductie van de CO2-uitstoot realiseren door productiviteits- en efficiëntiewinsten. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot per kilo melk. Richting 2030 wordt het echter steeds lastiger om op deze manier emissies te verlagen. Daarom zijn er volgens de bank meer instrumenten nodig om de uitstoot te verlagen. Er zijn verschillende veelbelovende instrumenten in ontwikkeling, al kan het nog even duren voordat deze in de praktijk tot een forse verlaging van de emissies gaan leiden.

Melkveehouders moeten gestimuleerd worden om nieuwe technieken toe te passen

Rabobank geeft voorbeelden als de toepassing van voermaatregelen en voeradditieven, mestmanagement en mestvergisting en koolstofopslag in de bodem. Ook in de genetica valt winst te behalen, al is dit voor een groot deel nog onontgonnen terrein. Deze nieuwe mogelijkheden om de emissies te verlagen gaan volgens Rabobank helpen om de klimaatdoelstellingen te halen, maar er is meer nodig. Melkveehouders moeten gestimuleerd worden om deze nieuwe technieken toe te passen.

Financiering CO2-reductie

Het lukt zuivelbedrijven over het algemeen nog niet om beloningen voor CO2-reductie uit de markt te financieren. Het grootste deel van de beloningen is nog afkomstig uit een herverdeling van melkgeld en bedrijfswinst. Het is volgens Rabobank daarom van groot belang dat alle partijen in de keten financieel gaan bijdragen. Van boerderij tot de eindconsument. Ook overheden en banken spelen hierin een rol. De bank is van mening dat er een gebalanceerd systeem van belonen en belasten moet komen om de reductie van broeikasgasemissies op het boerenerf te versnellen. Als alle betrokken partijen een bijdrage leveren acht de bank het mogelijk het reductietempo te versnellen en de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen op de lange termijn te verminderen.

Reacties

  1. Rabobank open in iedere plaats weer een kantoor .verstop je niet achter niets wetende call centermedewerkers. Wordt minder bureaucratisch, arrogant etc. Zet de erfenis van die Wiebe Draaier bij het grof vuil en verlaag je niet tot het hebben van een figuur als Alex Datema als directeur die heeft volgens mij nooit eerder iets in de bankensector gedaan. Cooperatief betekent vooral samenwerken met de klanten en leden. Als de rabobank dat als uitgangspunt neemt en de conflicten met de klanten zo veel mogelijk vermijdt gaat het vast wel goed komen . Zoniet ? zelfde lot als het Cda en Waarschijnlijk ook Friesland Campina

  2. co2 is volgens mij helemaal niet het probleem. Er zit maar 0,04 procent co2 in de lucht. En het overgrote deel van co2 wordt door de natuur zelf geproduceerd.

  3. De enige keer dat de aarde in de problemen was door CO2 was toen er met 180 ppm te weinig van in de lucht zat. Alle plantaardige leven op aarde ademt bij de huidige 400 ppm nog steeds door het spreekwoordelijke “strootje”. Tuinders lossen het CO2 tekort in de lucht op door het CO2 gehalte in hun kassen kunstmatig op te krikken naar wel 1600 ppm! Planten presteren daardoor veel beter met minder nutrienten benodigd. De oplossing van het CO2 probleem is heel eenvoudig. De overheid moet onderzoekers betalen ongeacht de uitkomst van de verrichte onderzoeken. Voor wiw oprecht geinteresseerd is in CO2 en de effecten er van zoek op “William Happer on CO2”.

  4. Wat is er gaande bij de rabo? Zitten daar teveel linkse rakkers of komt er een groot proces tegen de rabo omdat ze niet groen genoeg kletsen? Of hebben ze tijdens die laatste bezetting van het hoofdkantoor toezeggingen gedaan aan die betogers? Het is toch verschrikkelijk dat ze zich steeds bezig houden met het boerenwerk? Ik lees niks over ing of abn/amro. Is het misschien de bedoeling dat de boeren naar die twee andere banken moeten verkassen? Rabo, ben eens duidelijk en zeg wat er aan de hand is!!!

Beheer
WP Admin