VarkensNieuws

Rabo: Vion reageerde te laks op Zembla

Utrecht – Rabobank-topman Dirk Duijzer laakt de opstelling van Vion nadat de slachter werd beschuldigd in het tv-programma Zembla van gesjoemel met vlees. Duijzer vindt dat de vleessector te veel weg kijkt van problemen en niet transparant is.

“Als het om voedsel gaat, moet je open zijn.”

Volgens Dirk Duijzer, directeur coöperatie & duurzaamheid bij Rabobank Nederland , reageerde vleesconcern Vion te laat en te beperkt op de beschuldiging van gesjoemel met keurmerkvlees. Vion brengt daar tegenin dat het vanaf het allereerste moment openheid van zaken heeft gegeven naar zijn relaties, maar ernstig beperkt werd door de summiere informatie over de uitzending en de anonieme aantijgingen. “Verder gaan we niet inhoudelijk reageren op de mening van de heer Duijzer”, aldus Vion-woordvoerder Marc van der Lee.

Duijzer zegt: “Schandalen rondom voedsel moet je niet laten rusten. Zorg dat je een verhaal direct klaar hebt. Wees transparant en zet de deur onmiddellijk open voor onafhankelijk onderzoek en maak aan geruchten die Zembla verspreidde zo snel mogelijk een einde.” Volgens Duijzer staat de lakse reactie van Vion op de Zembla-uitzending niet op zich zelf. De bestuurlijke moed ontbreekt in de landbouw om open te communiceren bij misstanden, meent hij. Te gemakkelijk wordt volgens hem de verantwoordelijkheid bij incidenten met voedsel afgeschoven op keuringsdiensten. “Als bedrijf of als sector moet je de controle niet volledig overlaten aan anderen.”

In de betreffende televisie-uitzending van Zembla vertelden anonieme Vion-medewerkers dat de slachter sjoemelt met vlees. Ruim een week na de uitzending maakte de Dierenbescherming bekend een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren met medewerking van Vion. “Dat duurde mij een week te lang. Ik begrijp niet dat de CEO van Vion niet op televisie is verschenen om uitleg te geven. Als het om voedsel gaat, moet je open zijn.”

De Rabo-topman is ongerust over het groeiend aantal incidenten met voedsel. Hij verwijst naar de paardenvleesaffaire, het omkatten van gangbare eieren naar biologische en met aflatoxine besmette mais. Op 13 maart stuurde staatssecretaris Dijksma een brief naar de Tweede Kamer waarin zij vijf zaken noemde waarbij de voedselveiligheid in het geding is. “Vijf zaken! Dan spreek je niet meer over incidenten, dan lijkt het structureel. Als sector moet je het niet accepteren dat er knoeiers zijn. De bestuurlijke moed ontbreekt om de achterban aan te spreken op misstanden. Het zelfreinigend vermogen van de sector is bedroevend. Ik ken geen sector waarbij bestuurders en ondernemers zo weinig verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.”

> Meer in Boerderij weekblad en Boerderij Vandaag op 1 oktober

Beheer
WP Admin