VarkensAchtergrond

Rabo prijst Hongarije uit eigenbelang

Als Rabobank zoveel kansen ziet in onder meer de Hongaarse varkenssector, waar blijven dan zijn bankfilialen?

Toen ik de boerderij van 31 augustus las, huiverde ik bij de uitspraken van business manager agri Jacob Brand en sectormanager veehouderij Paul Leenaers. Volgens deze deskundigen van Rabobank is Hongarije het beloofde land, met veel mogelijkheden voor Nederlandse varkenshouders. Ik vrees dat deze sterk misleidende info over de Oost-Europese vakenshouderij de enkele geïnteresseerde investeerder op voorhand de nek om draait. Niet alleen ik weet het beter dan Rabobank. Sla er ook deze blog van Ronald Scholten maar op na. Ik vrees dat ik uiteindelijk niet de plank missloeg toen ik al in april 2008 afscheid nam van de Hongaarse varkenssector.

Kritiek mogelijk

De Rabo-mannen doen stevige uitspraken in het artikel. Daarop is echter wel wat af te dingen. Ze adviseren mensen die in de Oost-Europese varkenssector willen stappen, om in Nederland te blijven en te investeren in het buitenland. Zo werkt de wereld niet. Óf wijk je uit naar Oost-Europa, óf je blijft waar je bent. Geluk zoeken zonder ergens permanent aanwezig te zijn is iets wat reeds velen de nek kostte. Welke strategie je ook opzet, en ook al controleer je alles met webcams, dan nog krijg je geen waterdichte administratie in een regio waar mensen er andere idealen op nahouden dan in Nederland.

Rabo houdt hoeraverhalen Hongarije uit eigenbelang

Uit het hele verhaal spreekt het verholen winstbelang van Rabobank. Die wil maar al te graag vanuit Nederland projecten financieren in Oost-Europa, zonder daar zelf aanwezig te zijn. Kortom, het risico ligt volledig op het hoofd van de Nederlandse varkensboer. Die houdt immers mooi in Nederland zijn domicilie en is administratief vindbaar voor de Nederlandse rechtsstaat. Het bedrijf in Nederland blijft optimaal draaien, zodat de borg op het bedrijf voor de lening in de Oost-Europese investering zijn waarde houdt. Daarmee ontloopt Rabo ieder risico dat aan de veelal hachlijke stap oostwaarts is verbonden.

Enkele struikelblokken rond Hongarije

Specifiek voor Hongarije blijven enkele zaken in het artikel onderbelicht. Ten eerste zullen in de Rabo-constructie privépersonen gelden in een Hongaarse onderneming als lening verstrekken. Dan zit het bedrijf onmiddellijk met een gigantische tagykölcon (aandeelhouderslening) opgescheept. Dit zal op korte of middellange termijn negatief uitpakken. Vervolginvesteringen via Hongaarse banken zullen moeizamer worden omdat banken graag afketsen op firma’s met te hoge aandeelhoudersleningen.

Wisselkoers is tricky

Ten tweede zullen wisselkoersen bij het terugbetalen van de lening in Nederland een pijnlijk punt zijn. Hongarijes forint, die niet aan de euro gekoppeld is, schommelt namelijk sterk in waarde.
Ten derde is het geleende bedrag en de afbetaling ervan gebaseerd op een businessplan dat opgesteld is vanuit de ervaringen in de Nederlandse varkenshouderij. Door gebrek aan kennis over en ervaring met de Hongaarse varkenshouderij zullen de uiteindelijke financiële opbrengsten sterk afwijken van het businessplan, wat de terugbetalingsplannen overhoop zal halen.

Wiens belang wordt gediend?

Sinds de Hongaarse toetreding tot de EU zijn buitenlandse veevoederfabrikanten fors actiever geworden in dit land. Als ik de strategiën lees van Nederlandse veevoerfabrikanten die een productielocatie in Hongarije hebben, dan frons ik even omdat ik de sector ken.
De grote veebedrijven in Oost-Europa hebben allen een eigen productie-eenheid van veevoer of zijn verbonden aan grote voerfabrieken. De privatisering van gronden heeft er toe geleid dat veel kleine veebedrijven hun eigen granen telen, die ze met een premix moeten aanvullen. Die wordt veelal geleverd door locale handelaren die wel eens grote omzetten draaien. Het gevolg is dat de afzet van commercieel geproduceerd veevoer moet gebeuren naar een sterk versnipperd landschap. Daar komen enkel kleine afnemers in het vizier die veelal ver verwijderd zijn van de productielocatie.

Het lijkt wel Vreba-Hoff

Dit gegeven onthutst de (buitenlandse) veevoerfabrikanten die de stap naar hier hebben gezet. Met een daarbovenop sterk afnemende dierenpopulatie neemt automatisch hun productie af. Om dit tegen te gaan, lokken ze maar al te graag en tegen beter weten in Nederlandse investeerders. De druk op het verspreiden van positieve reclame voor onder anderen Hongarije vind ik gevaarlijk, omdat het enkel en alleen is om het eigen vel te redden. Ik vergelijk het wel eens met de Amerikaanse Vreba-hoffstijl !
Als Rabo dan zoveel kansen ziet in onder meer de Hongaarse varkenssector, waar blijven dan zijn bankfillialen in dat land?

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin