De Raad van State heeft bepaald dat er in principe een spuitvrije zone van minimaal 50 meter moet zijn tussen nieuwbouw en agrarische grond waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. – Foto: Peter Roek AlgemeenAchtergrond

Boer & Recht | Spuitvrije zone rondom nieuwbouw, hoe zit dat?

Er geldt in principe een spuitvrije zone van 50 meter rondom nieuwbouw, maar met driftreducerende maatregelen kan deze afstand kleiner zijn, zo blijkt uit uitspraken van de Raad van State.

In Barneveld vocht een veehouder tegen een gemeentelijk uitbreidingsplan dat slechts 10 meter van zijn percelen gepland was. De Raad van State gaf hem gelijk, omdat de gemeente niet zorgvuldig genoeg te werk was gegaan.

VRAAG: Geldt er een spuitvrije zone rondom nieuwbouw?

ANTWOORD: In beginsel moet er een zone van minimaal 50 meter aangehouden worden tussen bebouwing en agrarische grond waar met gewasbeschermingsmiddelen wordt gewerkt. De Raad van State heeft hierover diverse uitspraken gedaan, onder meer in november 2021 en juli 2020. Daarbij werd toen opgemerkt dat bij gebruik van driftreducerende maatregelen een kleinere afstand aanvaardbaar kan zijn.

Een veehouder in Barneveld voerde dit aan in zijn strijd tegen de gemeente die een uitbreidingsplan pal naast zijn percelen had gepland. De afstand tot zijn grond was zelfs maar 10 meter. De Raad van State geeft hem gelijk in zijn bezwaar tegen dit plan, ze vindt dat de gemeente niet zorgvuldig genoeg is geweest.

Zaak over lelieteelt

In dit geval was de bezwaarmaker zelf een agrariër. Soms werkt het ook de andere kant uit, zo leert de geruchtmakende recente uitspraak van Rechtbank Limburg over lelieteelt. Omwonenden maakten met succes bezwaar tegen lelieteelt op percelen naast hun woonhuis. De rechter ging daar in mee, ondanks het feit dat er bij het spuiten minimaal 50 meter afstand zou worden gehouden. De afstand van 50 meter is, zo blijkt, vaak wel een voorwaarde, maar voor de ondernemer geen garantie dat hij dan alles kan telen (en met spuitmiddelen behandelen) wat hij wil.

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin