Vanwege de hoge phytophthora-druk is het belangrijk om een aardappelgewas al in een vroeg stadium te beschermen. – Foto: Dennis Beek AkkerbouwNieuws

BO Akkerbouw: actie tegen phytophthora is urgent

Phytophthora slaat dit seizoen al vroeg toe in aardappelen. Vooral in Zuidoost-Nederland zijn al aantastingen gevonden, maar ook uit andere delen van het land, zoals Flevoland en Noord-Holland, komen meldingen.

De Taskforce Phytophthora van BO Akkerbouw roept telers daarom met klem op tot actie om uitbraken en verspreiding te voorkomen.

Door het vochtige en warme weer groeit het gewas hard. Dat maakt het kwetsbaar en zorgt ervoor dat preventieve bespuitingen al snel hun werking verliezen. Door het verlate seizoen moet er door akkerbouwers nog veel werk verzet worden, waardoor de phytophthorabestrijding soms niet de nodige aandacht krijgt.

Scherp blijven

Sommige aardappeltelers onderschatten de urgentie om dit seizoen extra scherp te zijn in de phytophthora-beheersing. Door de snelle gewasgroei lopen ze met spuitwerkzaamheden achter de feiten aan. Er wordt onvoldoende gescout en de bestrijding van opslag is te vaak gebrekkig. Ook houden telers zich niet strikt aan de stelregel dat bespuitingen altijd met combinaties van middelen moeten gebeuren, die bij opeenvolgende bespuitingen worden afgewisseld.

Elkaar aanspreken

De Taskforce benadrukt dat dit een cruciale fase is in de beheersing van phytophthora voor het teeltseizoen 2024. De signalen wijzen erop dat een herhaling van een dramatisch phytophthora-jaar dreigt. Het is belangrijk om elkaar aan te spreken op tijdige actie of melding te maken bij het meldpunt van de NAK, dat op naleving van teeltvoorschriften toeziet. Individuele nalatigheid kan voor de hele sector slecht uitpakken.

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin