Driekwart van de mensen vindt dat grote bedrijven, de industrie en de luchtvaart te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. Opvallend is dat over boeren het vaakst gezegd wordt dat ze genoeg bijdragen. - Foto: Ruud Ploeg AlgemeenCommentaar

‘Pluim voor boeren om klimaat’

Driekwart van de mensen vindt dat grote bedrijven, de industrie en de luchtvaart te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. Dit blijkt uit de publicatie Belevingen van het CBS, dat dit jaar in het teken staat van klimaatverandering en energietransitie.

Opvallend is dat over boeren het vaakst gezegd wordt dat ze genoeg bijdragen. In totaal gaat het om 38 procent. Zij doen het onder de Nederlanders van 18 jaar en ouder beter dan de landelijke overheid (20%), burgers (28%) en Europese Unie (18%). Een mooie opsteker dus.

De publicatie verschijnt aan de vooravond van de klimaattop COP28 in Dubai, die donderdag begint. De top duurt twee weken. In de eerste dagen komen wereldleiders aan het woord. De verwachtingen voor deze top zijn op voorhand niet erg hoog gespannen. Critici oordelen dat de jaarlijkse top vooral veel over woorden gaat, maar dat daden uitblijven.

Zorgen over klimaatverandering

Ruim een derde van de Nederlanders maakt zich veel zorgen over klimaatverandering, 41 % enige zorgen. Vrouwen maken zich ook meer zorgen dan mannen (38% tegen 31%), en ouderen vaker dan jongeren (43% tegen 30%). Terwijl de akkers blank staan en de rivierbeddingen volstromen, maken de meeste mensen zich toch meer zorgen over droge zomers. De droogte vormt een bedreiging voor dier- en plantensoorten.

De recente verkiezingsuitslag doet het niet vermoeden, toch zeggen 4 op de 10 Nederlanders dat het Haagse klimaatbeleid niet ver genoeg gaat. Driekwart wil bijvoorbeeld af van de fossiele subsidies. Tegelijkertijd maakt 58% zich ook zorgen over de kosten hiervan. Dat is meer dan in 2020. Hier zit precies het pijnpunt voor het aanstaande kabinet. Beleid ja, maar het moet wel te behappen zijn.

Reacties

  1. Mensen zijn tegen fossiele subsidies. Totdat ze er achter komen dat ze zelf ook die subsidies krijgen. Kortingskaarten op openbaar vervoer bij voorbeeld. Fiscaalgunstige kilometervergoedingen enz. Ga je alle fossiele subsidies op een lijst zetten dan zal blijken dat iedereen profiteert en dat iedereen dan tegen afschaffen van die subsidies is. Mensen denken niet meer na en veel organisaties buiten dat uit.

    1. Goede conclusie over het probleem Fossiele brabdstof. Ga electrisch rijden en laad op met je eigen zonnepanelen, dan valt de accijns op brandstof weg. Wie gaat dat betalen? of betalen we alleen via de openbare laadpalen? Ik vrees dat deze belasting via iedereen wordt gecompenseerd via andere vormen van belasting. Ik vrees dat onze Linkse broeders bezig zijn met een strijd die alleen maar verliezers kent, zolang landen als China en India nog als “Ontwikkleingslanden” te boelk staan met alle klimaat maatregelen als voordelen waar ook nog de nodige financiele voordeln bij horen..

Beheer
WP Admin