AlgemeenNieuws

Organisaties verwerpen sojarapport KPMG

Brussel – Uit een rapport van KPMG blijkt dat boer en milieu in Zuid-Amerika baat hebben bij certificatie van de soja door de Round Table on Responsible Soy (RTRS). De organisaties Corporate Europe Observatory (CEO), GM Freeze en Friends of the Earth weigeren dat te geloven. Zij analyseerden tien rapporten van sojabedrijven en concluderen daaruit dat gecertificeerde soja geen sociale of milieuvoordelen biedt.

Volgens consultancybureau KPMG bedraagt de meerprijs voor RTRS-gecertificeerde soja gemiddeld slechts €1,50 per ton, maar kunnen Latijns-Amerikaanse boeren de meerkosten in drie à vier jaar toch terugverdienen. Dat komt omdat ze ook andere voordelen genieten zoals kortingen op inputs, hogere opbrengsten dankzij de verbetering van hun teelttechniek en een beter milieu.

Niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) trekken de geloofwaardigheid van het rapport in twijfel. “Het KPMG-rapport is hoogst misleidend. Het praat over ‘duurzame soja’ terwijl zelfs het RTRS-label dat niet durft”, zegt Nina Holland van Corporate Europe Observatory. “We lazen tien auditrapporten en daaruit blijkt duidelijk waarom het zo goedkoop is voor sojaboeren om aan dit label te voldoen. Het is business as usual. In de praktijk hoeven sojaboeren niets wezenlijks te veranderen.”

Volgens de MOG’s tonen de rapporten dat RTRS de ontbossing geen halt toeroept. Dat monoculturen van genetisch gemodificeerde Roundup Ready-soja de stempel ‘maatschappelijk verantwoord’ krijgen, is hen een doorn in het oog. “Er wordt geen liter minder pesticiden gespoten en als er geen klachten zijn van werknemers – meestal slechts een klein aantal loonwerkers – of van omwonenden – waarbij de sojaboer soms zelfs de mensen selecteert die geinterviewd worden -, dan gaat het licht op groen”, getuigt Holland.

“Kleinschalige boeren winnen niets bij RTRS, de bevolking wordt getrakteerd op enkele gulle gebaren die de goede wil van de soja-industrie moeten bewijzen terwijl er Roundup en andere pesticiden vlakbij de mensen hun huizen wordt gesproeid”, beschrijven de drie ngo’s. Producenten die niet voldoen aan de criteria, zouden in een groot aantal gevallen het label toch toegekend krijgen. Voor hen is het dus duidelijk dat het RTRS-label de consument misleidt. De enige zinvolle oplossing is naar verluidt dat Europese bedrijven hun soja-import voor veevoeder en biobrandstof terugschroeven.

Beheer
WP Admin