Foto's: Ton Kastermans BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Tycho (23): ‘Over vijf jaar melken we ook koeien’

Opvolger Tycho Saat wil circulair werken. Het vee is er nu om het akkerbouwbedrijf van mest te voorzien. ‘Met zuivel creëer je meerwaarde.’

Als ik het bedrijf overneem verander ik…

“Sowieso moet er meer grond in eigendom komen. Van de 200 hectare die we bewerken is 40 hectare van onszelf en 160 restgrond van Almere waar een andere bestemming op zit. Vroeg of laat worden er huizen op gebouwd, of komt er industrie. Voor ons is dat dus erg onzekere grond. Omdat we vaste afspraken hebben met afnemers, hebben we ons huidige areaal wel nodig. Misschien kunnen we meer samenwerken met veehouders. Wat ik misschien ook op wil pakken is producten zelf sorteren en bewaren. Dat doen we nu niet.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Eigenlijk een combinatie van mijn vader Tom en onze vaste medewerker Daniël waarmee ik ben opgegroeid. Mijn vader weet heel veel over teelt, bodem en vee. Terwijl Daniel ook een technische jongen is waar ik goed mee kan samenwerken en veel van leer.”

Het mooiste werk vind ik…

“De oogst is de kers op de taart. Maar de gewasverzorging vind ik toch het allerleukst. Zeker als de keuzes die je maakt goed uitpakken. Of ik later biologisch-dynamisch wil blijven? Dat denk ik wel, voor zover ik dat nu kan zeggen. Ik ben nog aan het leren over BD-landbouw. Ik wil werken op een manier die bij mij en de omgeving past. Dat is onder andere volledig circulair en biologisch zijn. Welk etiket er op die werkwijze geplakt wordt, bio of BD, dat moet blijken.”

Ik heb een hekel aan…

“Ik vind vooral heel veel wél leuk, maar iets als de Gecombineerde opgave invullen of teeltregistraties bijhouden heb ik moeite mee. Dat komt met name doordat er veel tijd in gaat zitten en je ziet er geen resultaat van, in tegenstelling tot bijvoorbeeld landwerkzaamheden.”

Foto: 3

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

‘Investeer ik dat geld in grond.”

Over vijf jaar…

‘Zijn we bezig een eigen bewaring te bouwen en dan melken we koeien. We zitten dicht bij de stad. Op het erf is al een boerderijwinkel waar we producten verkopen, die kant willen we op. Het vee hebben we al, maar alleen voor de mest zodat we circulair kunnen zijn. Het vlees verkopen we wel direct aan de consument, maar met zuivel kun je nog extra meerwaarde creëren. Zeker als je het zelf gaat verwerken. De derogatie gaat eraf, er komt minder druk op fosfaatrechten, ik ben er vrij zeker van dat het ons gaat lukken.”

Foto: 4

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

  1. Vee dat vreet van eigen geproduceerd voer geeft geen voordeel om circulair te zijn. De mineralen die ze uitschijten waren al op het bedrijf. Mineralen die van het bedrijf afgevoerd worden moet je gewoon aanvullen van buiten het bedrijf. Dat kan door (kunst)mest of voer. Doe je beide niet dan verschraalt je grond.

Beheer
WP Admin