Maar met name de oudere generatie roemt de luchtgedroogde was boven dat wat uit de droger komt. Buiten drogen, geeft een frisser en lekker ‘knapperig’ resultaat. - Foto: Henk Riswick BoerenlevenColumn

‘Op een boerderij draait de wasmachine altijd’

Op een boerderij heb je niet alleen heel veel wasgoed. Ook de vlekken zijn een klasse apart. De wasmachine draait bijna continu. Een schone was is belangrijk.

Het wordt tijd dat de zon eens gaat schijnen. Al maanden is het nat, grauw en grijs. Rondom de kerstdagen is dat wel gezellig, maar nu vind ik er niks meer aan. En ik ben niet de enige. Vrijwel dagelijks hoor ik van boeren en boerinnen dat ze uitkijken naar de lente. Naar een droge week zodat je het land weer op kunt. Al is daar vermoedelijk wel meer voor nodig dan één droge week.

Tijdens zo’n droge week kun je ook de was weer eens buiten hangen. Lekker belangrijk, zou je denken. Maar met name de oudere generatie roemt de luchtgedroogde was boven dat wat uit de droger komt. Buiten drogen, geeft een frisser en lekker ‘knapperig’ resultaat.

Drie wasmachines naast elkaar

De was op een boerenbedrijf is een soort 24-uurs gebeuren. Melkdoeken, overalls, andere werkkleding en héél veel sokken; de stroom lijkt soms niet op te houden. De ene wasmand is nog niet weggewerkt of de volgende staat er alweer. Ooit was ik op een bedrijf waar drie (!) wasmachines naast elkaar stonden. En die waren min of meer continu in bedrijf. Een voor de overalls, een voor de melkdoeken en een voor de rest.

De was is een ondergewaardeerde klus. Melken, voeren, ploegen, zaaien en poten, daar gaat het om. Dat is – begrijpelijk – het beeld naar buiten toe. Wie het bedrijf openstelt, laat zien hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Dat je niet zomaar wat doet, maar dat je werkt met zorg en aandacht voor plant en dier. De wasruimte zit meestal niet bij de rondleiding in.

Bij rondleiding wasruimte bekijken

Onlangs had ik het erover met een paar vrouwen. Niet dat mannen de wasmachine niet kunnen bedienen, maar in dit geval deden de dames dat meestal. Nooit gedacht dat je een leuk gesprek kon hebben over de was. Toch was het zo. Ze wisselden ervaringen uit. Welk wasmiddel gebruik jij? Wat voor wasmachine heb je? En welke temperatuur stel je in? Op de verpakking van wasmiddelen staat tegenwoordig dat de boel stralend schoon wordt, zelfs op 20 graden. Daar moesten deze boerinnen hard om lachen. Want zelf kregen ze dat niet voor elkaar.

Probeer bij zo’n lage temperatuur strontvlekken maar eens uit een overall te krijgen. Of bloed-, olie- en grasvlekken. En trouwens, gingen al die bacteriën wel dood bij 20 graden? Voor de zekerheid ging de knop op 60 graden en liever nog op 90. Zo bleef meteen de machine zelf schoner. En dan was er nog de keuze tussen los waspoeder, vloeibaar wasmiddel en van die losse tabs. Kortom, er bleek veel te vertellen over De Was op een boerenbedrijf.

Het klinkt zo suf, is er niets belangrijkers om het over te hebben? Vast wel. En toch, schone bedrijfskleding, schone lappen, schone alles, het is ook weer niet ónbelangrijk. Het draagt bij aan hygiënisch werken. Eigenlijk zou je bij een bedrijfsrondleiding de wasruimte gewoon mee moeten pakken.

Beheer
WP Admin