Mechanische onkruidbestrijding is een van de manieren waarmee boeren middelengebruik kunnen terugdringen. - Foto: Hans Banus AkkerbouwNieuws

Onderzoeker: halvering middelen is mogelijk makkelijk haalbaar

Als de boeren die de meeste middelen gebruiken het net zo goed zouden doen als de minst verbruikende, is de door de EU gewenste halvering misschien makkelijk haalbaar. Dat zegt onderzoeker Johan Bremmer bij Wageningen Economic Research (WER).

Brussel heeft het plan voor 50% minder gewasbescherming in de EU in 2030 van tafel geveegd. Onderzoeken naar alternatieven en reductie van middelen gaan wel door. Jaarlijks wordt in Nederland 9 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen verkocht, schrijft Resource, het magazine van Wageningen UR. De meeste resten daarvan komen bij boeren en tuinders zelf terecht. Deze zijn vooral in hun huisstof te vinden, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Bodemdegradatie en Landbeheer Violette Geissen. De gezondheidseffecten daarvan worden nog onderzocht.

Johan Bremmer, senior onderzoeker plantgezondheid bij Wageningen Economic Research, vertelt in het blad dat het met slimme ingrepen niet ingewikkeld is om toch te minderen. Daarvoor moeten telers inzetten op resistente rassen en mechanische onkruidbestrijding. En precisietechnieken zoals het gebruik van software, waarmee de juiste hoeveelheid van een middel op het juiste moment is toe te passen. “Daardoor kun je afzien van het zogeheten kalenderspuiten dat in het verleden gebruikelijk was.”

Europees project

“Als de meest gebruikende boeren en tuinders het net zo goed zouden doen als de minst verbruikende, dan kun je de door de Europese Commissie gewenste 50% reductie misschien makkelijk halen”, zegt hij. Bremmer coördineert Support. Dat is een Europees project dat onderzoekt waarom de praktijk achterblijft bij het toepassen van milieuvriendelijke innovaties. “Er is al best veel ontwikkeld, maar dat vindt nog niet zijn weg naar de praktijk. Waar dat aan ligt, is een kernvraag die we willen beantwoorden. Dit om zo advies te geven over hoe je die transitie naar minder gebruik van pesticiden kunt stimuleren.”

In het project bekijken onderzoekers de teelt van acht gewassen in tien landen. Ze kijken vooral naar menselijk gedrag, zoals hoe afnemers, adviseurs en consumenten keuzes van telers beïnvloeden.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Op proefveld niveau kan er veel. In de weerbarstige praktijk moet je soms veel doen in een korte tijd.
    Het is dus een optelling van schaalgrote (gemiddelde omvang van een akkerbouw bedrijf) capaciteit probleem en inkomsten en uitgaven balans. Komt er te weinig geld binnen dan kan er ook niets uitgegeven worden. We willen ook graag eten enz.

  2. Met deze opdracht wordt het gebruik van RR gewassen nagenoeg onmogelijk. of dat erg is weet ik niet maar het zou wel eens kunnen leiden tot lagere hectare opbrengsten en het moeilijker opvoeren van ons organische stof gehalte in de bodem en daarmee een geringere waterbuffer dan mogelijk zou zijn met geen bodem kerende teelttechniek . Zero of Min til teeltechnologie geeft meer onkruiddruk en daarmee is herbicide gebruik nodig.

Beheer
WP Admin