In varkensvoer is koolzaadolie een duurzamer alternatief voor palmolie dat een hoge impact heeft op de CO2-voetafdruk. - Foto: Mark Pasveer VarkensNieuws

Onderzoek: alternatief varkensvoer geeft 50% CO2-reductie

Deens onderzoek toont aan dat met alternatieve grondstoffen zoals koolzaadolie, paardebonen of erwten, een CO2-reductie van 50% in varkensvoer mogelijk is.

Varkensvoer speelt een belangrijke rol in de CO2-voetafdruk van varkensvlees. Ongeveer 70% wordt veroorzaakt door veevoer. Het Deense onderzoeksinstituut Seges Innovation heeft met een onderzoek aangetoond dat met andere grondstofkeuzes in mengvoer een reductie van 50% van de CO2-voetafdruk mogelijk is.

Palmolie en soja

Tussen de verschillende grondstoffen is er een grote variatie van de impact op de CO2-voetafdruk. Twee grondstoffen die een hoge impact hebben, springen eruit. Dat zijn de sojaproducten, maar ook palmolie. Zeker als ook het effect van land use change wordt meegerekend. Zonder deze twee grondstoffen in het varkensvoer is de impact van de CO2-voetafdruk met 20 tot 50% te verlagen.

“Alternatieven voor een mengvoer met gerst, tarwe en soja zijn voeders met koolzaad, paardebonen, erwten of andere alternatieve eiwitbronnen”, aldus Tina Sødring Bech Petersen, adviseur bij Seges Innovation.

Van een viertal voerleveranciers is het mengvoer van varkens getest. Hieruit blijkt dat alle bedrijven met het alternatieve veevoer een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk hebben per kilo groei met behoud van technische resultaten.

Reacties

  1. Het klinkt als een Canadees randsoen. Canola olie wordt al sinds jaar en dag gebruikt in randsoenen vooral om stof tegen te gaan. Om soya te vervangen in biggevoer is moeilijk omdat er van de vervangers zoals erwten wel erg veel in zou moeten. Wat betreft het CO2 blijft het roeien tegen de stroom in. Extra CO2 in de lucht laat planten extra hard groeien met minder nutrienten. Bovendien worden planten een stuk minder gevoelig voor droogte. Er is geen correlatie tussen CO2 en temperatuur en de gevolgen van extra CO2 zijn hartstikke positief in plaats van negatief zoals de politiek en de media ons wil doen geloven. Daarom begint de “opwarming” van de aarde pas in 1960 omdat de grafiek vanaf daar de stijging laat zien die nodig is om hun agenda te drukken. De politiek laat in de naam van het klimaat vele miljarden van ons zuur verdiende geld verdwijnen.

Beheer
WP Admin