Schapen voor het hek van schapen- en melkveehouder Cees Verhagen in Stolwijk (Z.-H.) - Foto: Peter Roek AlgemeenAchtergrond

Noord-Hollandse veearts: ‘Bijna elk bedrijf in de regio heeft blauwtong’

Een machteloos gevoel heerst bij zowel boeren als dierenartsen door de rappe verspreiding van blauwtong en de beperkte mogelijkheden om dieren te helpen. Dat zegt veearts Bernd Hietberg. Hij is rundvee-expert bij dierenartspraktijk het Drentse Hart, in Beilen (Dr.)

Drie veeartsen vertellen over hoeveel impact blauwtong in hun regio heeft. “Ik heb zelf geen mond- en klauwzeer meegemaakt, maar heb dit in 15 jaar als dierenarts niet eerder meegemaakt”, zegt Hietberg. In Drenthe kwamen de eerste gevallen zo’n drie weken geleden, nadat de uitbraak eerst begon in het midden van het land. “Zelfs al doe je er alles aan, dan glippen dieren soms toch door je vingers weg. Er is zoveel emotie, zoveel verliezen, zoveel teleurstelling.”

Niet eerder zo meegemaakt

Ook landbouwhuisdierenarts Siert-Jan Boersema heeft nog nooit een uitbraak zoals deze meegemaakt. Hij is verbonden aan de Noord-Hollandse dierenkliniek De Rijp. “Ik heb nog nooit een dierziekte meegemaakt waar iedereen in twee maanden mee te maken krijgt.” Hij verwacht dat geen enkel bedrijf met schapen of runderen in zijn werkgebied nog vrij is van het virus, wellicht op een enkeling na. “Bij sommige zijn er lichte verschijnselen, bij anderen grote sterfte.”

Het virus heeft zich veel sneller verspreid dan bij de blauwtonguitbraak 17 jaar geleden, zo constateert Boersema. “Ik hoop dat de verspreiding stopt voordat heel Nederland eronder zit. En dat de urgentie duidelijk is om snel met een vaccin te komen.” Hij signaleert dat het virus nu ook toeslaat onder koppels die al weken binnen staan.

Met name onder schapen is de sterfte enorm. “Voor schapenhouders kan dit het einde van hun bedrijf zijn”, zegt Hietberg. Sterftepercentages variëren van enkele procenten bij koeien tot soms meer dan de helft van een koppel bij schapen. Onder koeien blijft de sterfte relatief beperkt, maar beide veeartsen zien ook daar dat op diverse bedrijven nu al enkele dieren zijn overleden dan wel geëuthanaseerd moesten worden. Daarnaast zijn er ook bij rundvee ontzettend zieke dieren, grote klauw- en gewrichtsproblemen, en fors dalende melkproducties met soms enkele tientallen procenten vooral wanneer een besmetting enkele dagen later ontdekt wordt.

Spanning bij veehouders enorm

De spanning onder veehouders is – in ieder geval bij hem in de regio – enorm, zegt Hietberg. “Heb je het wel of heb je het niet, en blijft het bij één dier of breidt dit aantal in rap tempo uit?” En het einde van de uitbraken lijkt nog niet in zicht. Ondertussen vragen veehouders zich af hoeveel dieren van hun koppel het al hebben gehad. “Dit kan wel tot de kerstdagen doorgaan. Als de helft het wel heeft en de andere helft niet, heeft de rest van het koppel dan nu antistoffen?”

Dierenarts Peter van der Weij (A7 Noord Dierenartsen) opereert in Friesland. Uitbraken in het noorden kwamen later dan in Midden-Nederland.

“Toen landelijk de vlag uit kon omdat het kouder werd, begon het bij ons.” Hij heeft in zijn regio niet de indruk dat het virus al bij alle bedrijven heeft toegeslagen. In het begin waren er met name meldingen van schapenbedrijven, daarna volgden rundveebedrijven. “Het aantal meldingen neemt nu af. Of de piek eraf is qua uitbraken, dat is koffiedik kijken. Het is moeilijk in te schatten wanneer het virus weg is, het is wachten op koud weer.”

Alle dierenartsen hebben wel enkele adviezen. Al blijft het belangrijkste advies: schakel in een vroeg stadium de eigen dierenarts in, zodat hij bedrijfsspecifiek advies kan geven. In de herfstperiode kunnen ook andere problemen de kop opsteken die het beeld soms vertroebelen. Bij blauwtong blijft het advies: dieren zo snel mogelijk pijnstillers en ontstekingsremmers geven, al lukt het daarmee niet om alle dieren erdoorheen te slepen.

Verzorg de dieren met beleid

“Het virus is ongrijpbaar. Maar pijnstilling remt de pijn, remt de koorts, en remt ook de heftige reactie van het lichaam op het virus”, zegt Hietberg. “Geef zieke dieren zacht voer zoals zachte pulp en vers gras. Zorg ervoor dat ze niet moeten drinken uit een drinkbak met duwnippel.” Zorg ook voor kwalitatief goed en smakelijk voer om de drogestofopname in stand te houden, zegt Van der Weij.

Hij adviseert verder: pas op met gebruik van één naald bij meerdere koeien, omdat deze net als een knut het virus via bloed kan overbrengen. En als het kan: stel een koppelvaccinatie (tegen bijvoorbeeld BVD of IBR) even uit.

Bij dieren die het virus al gehad hebben, zijn soms grote naweeën. Klauwen die loslaten, ontstekingen in de gewrichten. Soms zo heftig dat de afweging gemaakt moet worden wat de vooruitzichten zijn en of dieren alsnog geëuthanaseerd moeten worden. “Dat is heel hard. Mensen zijn er trots op dat ze een dier erdoorheen hebben getrokken, en dan redt deze het toch niet”, vertelt Boersema. Bij secties zien ze ook dat dieren enorme schade hebben opgelopen aan longen en andere organen. Ondanks aandacht die er voor is, zou hij toch wel over een stille ramp willen spreken. “Als je er zelf niet in zit, heb je niet half door hoe erg het is.”

Reacties

  1. Volgend jaar komen ze tot te ontdekking, verhipt geen schapen om alle natuurgronden te begrazen, triest dat je niks hoort van die natuurfreaks.

  2. Massale sterfte van schapen en niemand die het wat kan schelen in de politiek en de media? Muisstil bij de Partij vd D die zo van dieren houdt alleen niet als het schapen en koeien betreft. Laat die maar massaal een pijnlijke dood sterven, hen hoor en zie je niet. Wacht maar als het over iemands kanariepiet gaat of over de wolf dán staat het groot in de krant. Groot leed en verdriet in het boerengezin? Niemand die het boeit. Ik vertaal het als: barst maar, ga maar ten onder, lijdt maar, hoe sneller je weg bent hoe beter. Schade?? Vele tienduizenden per bedrijf en het einde voor een groot deel van de schapenhouders. Boeiend, wél betalen aan het ‘Diergezondheidsfonds “maar bij een enorme ramp zoek je het maar uit. De minister duikt weg. Drama, drama. Ik wist en weet nu zeker dat dit land de boeren kapot wil maken.

Beheer
WP Admin