Bestrijding van plaagdieren met vallen. - Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Nog onduidelijk hoe weinig gebruikt muizengif terechtkwam in kalf

Racumin Foam, het muizengif dat in de lever van een kalf is aangetroffen, wordt niet vaak gebruikt. De NVWA kan nog niet zeggen hoe het spul in een kalf terecht is gekomen.

Wel kan een woordvoerder van de NVWA vertellen dat het muizengif niet in het veevoer terecht is gekomen, maar waarschijnlijk gebruikt is in de stal waar het betreffende kalf met het middel in aanraking is gekomen. Vaststaat dat de plaagdierbestrijder zich niet helemaal aan de regels hield.

Die regels zijn recent aangescherpt. Vanaf dit jaar geldt ook voor binnen gebouwen dat sommige chemische bestrijdingsmiddelen, zoals dit Racumin Foam, alleen nog gebruikt mogen worden door bedrijven met een certificering voor het bestrijden van plaagdieren. Dat was hier ook het geval, aldus de NVWA. Die bedrijven moeten zich houden aan de voorschriften, onder andere dat de inzet van biociden een laatste optie is, als na preventie en het inzetten van vallen de plaag nog niet bestreden is.

Middel wordt niet vaak gebruikt

Racumin Foam, het muizengif dat in de lever van een kalf is aangetroffen, wordt niet vaak gebruikt en past ook eigenlijk niet in de huidige werkwijze van plaagdierbestrijding. Het is een schuim dat volgens de gebruiksaanwijzing gespoten wordt in doorgangen en holtes. Bijvoorbeeld een gat in de muur waardoor muizen de stal in lopen. Daarmee past het niet in de toegestane werkwijze die nu geldt, ziet Gerhard Geurtse, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Hij wijst op de richtlijnen voor gebruik van biociden: dat moet geplaatst worden in lokaaskisten, lokaaskokers of andere lokaashouders. “Die kisten moeten ook nog eens ‘tamper-resistent’ zijn, oftewel hufterproof. Zodat niets erbij kan, behalve de plaagdieren. Als je dan kijkt hoe dit middel bedoeld is, om te spuiten op doorgangen, zodat het aan de vacht blijft plakken en de muis bij het schoonlikken het tot zich neemt, vindt ik dat niet passen.”

In het handboek voor het gebruik van biociden staat dat de verspreiding van de middelen zoveel mogelijk moet worden beperkt: “In plaats van korrels zijn er nu steeds meer vetblokken en andere vaste middelen,” ziet Geurtse. “Mijn persoonlijke inzicht is dat een middel als dit schuim eigenlijk niet meer past in de huidige manier van werken. Bovendien moet het middel ook weer verwijderd worden als de plaag voorbij is. Dat schuim trekt in het beton, ga dat maar uitbikken.”

Blokkade is voorzorgsmaatregel

De 46 bedrijven zijn nog altijd geblokkeerd, op 5 bedrijven was al vastgesteld dat de plaagdierbestrijding niet in de buurt van melkvee had plaatsgevonden en de melk dus wel weer opgehaald mag worden. De NVWA doet nu op alle 46 bedrijven onderzoek. Tot er uitsluitsel is over de aanwezigheid van het middel op het bedrijf, mogen melk, mest en dieren niet van het erf af. De NVWA benadrukt dat deze blokkade een voorzorgsmaatregel is.

Reacties

  1. Ratten en muizen besmetten mensen en dieren met stereotiepe levensbedreigende muterende bacteriën en virussen!, is er ook al een alternatief om deze alternatief te bestrijden?

Beheer
WP Admin