De varkenssector kan de CO2-voetafdruk van varkensvlees verder verlagen door actief te sturen op grondstoffen en nog meer in te zetten op het gebruik van rest- en nevenstromen uit de humane voedingsmiddelenindustrie. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Pierre Berntsen (ABN Amro): ‘Proactief aan de slag met verlagen CO2-voetafdruk’

De varkenssector kan de CO2-voetafdruk van varkensvlees verder verlagen door actief te sturen op grondstoffen en nog meer in te zetten op het gebruik van rest- en nevenstromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Dat zegt Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro. “Er is ruimte én noodzaak voor vervolgstappen.”

Wie wacht op wie bij het verder verlagen van de CO2-voetafdruk van varkensvlees? Die vraag blijft hangen na afloop van een door ABN Amro georganiseerd seminar over het verlagen van de CO2-voetafdruk in de varkenssector. “De gesprekken over dit onderwerp zijn in volle gang. Samenwerking in de keten is nodig om de ambities waar te maken”, aldus Pierre Berntsen.

‘Financiële prikkel ontbreekt’

Ketenpartijen moeten proactief aan de slag om de CO2-voetafdruk van varkensvlees verder te verlagen, stelt Berntsen. Met het varken als ultieme kringloopdier worden nu al veel hoogwaardige rest- en nevenstromen uit de humane voedingsmiddelenindustrie hergebruikt. Kansen om concreet te sturen op CO2-verlaging van varkensvlees blijven nu nog onbenut. “Investeringen daarin moeten lonen. Dat is nu nog niet het geval. De financiële prikkel ontbreekt.”

Via de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zijn grote bedrijven vanaf dit jaar verplicht te rapporteren over hun impact op de mens en het milieu. Albert Heijn heeft de ambitie uitgesproken om de CO2-uitstoot in 2030 met 45% te reduceren. “Het spel is op de wagen. De varkenshouderij kan een bijdrage leveren om deze ambitie waar te maken”, zegt Berntsen. Met het inzetten op een lagere CO2-voetafdruk werkt de sector volgens hem ook aan de gunfactor. “Inzetten op een lagere CO2-voetafdruk maakt varkensvlees aantrekkelijker.”

Bedreiging

Berntsen ziet kansen voor het gebruik van onbenutte reststromen, zoals snijverliezen uit de groentesnijderij, producten met een verlopen houdbaarheidsdatum en dierlijke eiwitten uit slachthuizen. Naast de mogelijkheden om meer reststromen in te zetten als diervoer is er echter ook concurrentie van groen gas.

“Europa en Nederland willen meer groen gas produceren. Het is spannend om te zien of een deel van de reststromen in de varkenssector wegvalt voor gebruik in vergisters. Die dynamiek zien we ontstaan”, zegt Berntsen. Volgens hem is dit een ongewenste ontwikkeling. “De zogenoemde Ladder van Moerman bepaalt dat het toepassen van reststromen voor energieopwekking minder hoogwaardig is dan het gebruik voor diervoeding. Deze bedreiging is in mijn ogen alleen politiek oplosbaar met wet- en regelgeving.”

 


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin