Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning AlgemeenNieuws

NVWA legt 46 bedrijven stil na aantreffen muizengif in lever kalf

De NVWA heeft uit voorzorg 46 veebedrijven stilgelegd nadat muizengif is aangetroffen in de lever van een kalf van één van deze bedrijven.

Het gaat om diverse soorten bedrijven; met rundvee, varkens of schapen voor de slacht. De NVWA laat weten weten dat uit onderzoek is gebleken dat een bestrijdingsbedrijf dat werd ingezet voor de plaagdierbestrijding de regels niet of onvoldoende in acht heeft genomen. Hierdoor zijn dieren blootgesteld aan het middel.

Het veebedrijf waar dit is gebeurd is door de NVWA geblokkeerd. Ook andere bedrijven waar hetzelfde bestrijdingsbedrijf plaagdieren heeft bestreden, zijn uit voorzorg geblokkeerd.

Racumin Foam

Het middel dat is aangetroffen is Racumin Foam, dat gebruikt wordt voor bestrijding van muizen. Het middel mag hiervoor gebruikt worden, zegt de NVWA, maar wel onder strenge voorwaarden. Dat het middel in een kalf terecht is gekomen, kwam naar voren bij regulier residuenonderzoek.

Onderzoek

Bij alle betrokken bedrijven wordt nu onderzoek gedaan. Als het middel niet wordt aangetroffen in de dieren, worden zij weer vrijgegeven. Vijf van de 46 bedrijven mogen inmiddels weer melk afleveren, zo laat de NVWA weten. Hoe lang het gaat duren voordat alle bedrijven weer gewoon melk, mest en dieren kunnen afvoeren, is niet te zeggen. De NVWA zegt het in een zo kort mogelijk tijdbestek te willen doen.

Fipronilcrisis

Het bericht van de NVWA zal sommigen herinneren aan de fipronilcrisis. In de zomer van 2017 startte de NVWA met het blokkeren van pluimveebedrijven nadat een verboden stof in hun eieren was aangetroffen: fipronil. Ook in dit geval was het middel toegepast in stallen door een ongediertebestrijdingsbedrijf, toen in het kader van bloedluisbestrijding. Het mondde uit in een enorme crisis.

De NVWA zegt dat een vergelijking met fipronil echter niet helemaal terecht is. Dit omdat fipronil een verboden middel was, terwijl het nu gaat om een middel dat wel is toegelaten maar onder strenge voorwaarden. De autoriteit benadrukt dat het op slot zetten van de bedrijven een voorzorgsmaatregel is.

Beheer
WP Admin